In korte tijd rijk worden, wie droomt er niet van? Velen loopt het water in de mond bij het zien van de winsten op cryptocurrency zoals bitcoin en ethereum. Volgens recent onderzoek van Maurice de Hond zijn al 450.000 Nederlanders ingestapt. Maar tot nu toe vallen de elektronische munten buiten elke vorm van toezicht en garandeert niemand de koers of de veiligheid. Reden voor de Tweede Kamer om een hoorzitting te organiseren met experts uit de cryptowereld. Moet er regelgeving komen en hoe ziet die er dan uit?

Dat er risico’s kleven aan het investeren in digitale munten kan Randal Peelen uit eigen ervaring vertellen. Hij is al meer dan vijf jaar bezig met cryptocurrencies. In 2014 had hij 3 bitcoins staan op bitcoinbeurs Mt. Gox. Die investering raakte hij kwijt toen de beurs werd gehackt en het bedrijf failliet ging. In 2014 waren de coins 1500 euro waard, maar met de recente koers schommelt de waarde van 3 bitcoins al snel rond de 30.000 euro. Vervelend, maar ondanks deze ervaring is Peelen niet voor regulering. “Als je alleen kijkt naar de waarde van de munt sla je eigenlijk de plank mis. Dat is ouderwets denken. Het gaat om de belofte van de techniek. Die techniek kan iets wat nog niet bestaat.” Daarnaast denkt Peelen dat de techneuten slim genoeg zijn om sites te bouwen die om de regelgeving om werken.

'Geen officieel beleggingsproduct'

Cryptokenner Vincent Everts is wél voor meer regulering. “Er zijn nu al rond de 5000 munten. Elke week komen er tientallen bij. Twintig procent daarvan is volkomen ‘scam’. Het is goed als daar meer controle op komt.” Nederland zou wetgeving dan internationaal moeten aanpakken. “En er moet voorlichting komen”, aldus Everts.

De Kamerleden Henk Nijboer (PvdA), Roald van der Linde (VVD) en Jan Paternotte (D66) vroegen de hoorzitting van vandaag over cryptocurrencies aan. Geen van hen heeft zelf geinvesteerd in digitale munten. Van der Linde: “Het begon mij echt te dagen dat het een probleem werd toen de sigarenboer vertelde dat hij zijn spaargeld in cryptocurrencies zou stoppen. En natuurlijk heeft iedereen de vrijheid om dit te doen. Maar we hebben regels voor geld en gokken, waarom dan niet hiervoor? Als het fout gaat kunnen grote problemen ontstaan.” 

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt zelf weinig tegen cryptomunten te kunnen doen omdat het geen officieel beleggingsproduct is. Wel uiten ze hun zorgen omdat ze zien dat vooral jongeren het verschil niet meer zien tussen een spel en de bitcoin. Terwijl er serieus veel geld mee te verliezen is. AFM zou in elk geval de producten waarmee mensen kunnen speculeren op koersschommelingen van de digitale munten willen verbieden.

Invoering van eigen nationale cryptomunt?

Journalist Thomas Bollen van Follow the Money ziet naast de noodzaak van reguleren ook veel potentie in de cryptocurrency-technologie. Volgens hem zal de opkomst van de cryptomunten ons geldstelsel radicaal gaan veranderen. Hij pleit ervoor dat de overheid, in navolging van onder andere Zweden en Engeland, onderzoek gaat doen naar de invoering van een eigen cryptomunt. "Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het uiteindelijke resultaat een stabieler en beter bestuurbaar financieel systeem zal zijn", aldus Bollen. Volgens de journalist zou een eigen cryptomunt ons minder afhankelijk maken van banken en een nieuwe financiële crisis daarmee kunnen voorkomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.