Gisteren verbrak de bitcoin een nieuw record. De cryptomunt blijft maar stijgen in waarde. Betekent dit dat de bitcoin misschien toch meer kan zijn dan alleen een beleggingsmiddel?

Donderdag betaalde je voor één bitcoin meer dan 40.000 dollar, een historisch hoge waarde.

Collectief goed

Advocaat internationaal belastingrecht Thomas Spaas is gespecialiseerd in bitcoin en andere cryptomunten. Hij zegt dat de bitcoin in waarde stijgt omdat de groep mensen die de munt koopt, zich uitbreidt. "Bitcoin kent grote stijgingen in korte tijd, waarna vaak een grote crash volgt. Maar de crash eindigt wel steeds wat hoger en zorgt voor meer bekendheid."

Volgens Spaas waren bitcoins eerst alleen in handen van bijvoorbeeld techneuten: "Maar inmiddels breidt de groep zich uit en wordt het een collectief goed."

Niet te reguleren

Dat de interesse in de digitale munt toeneemt, betekent niet dat we in de toekomst allemaal met bitcoins gaan betalen, zegt Rabobankeconoom en hoogleraar Wim Boonstra. "Never nooit. Om het in perspectief te plaatsen: centrale banken zullen nooit toestaan dat de bitcoin heel belangrijk wordt."

Hij legt uit dat dit komt omdat de bitcoin niet goed te reguleren is. "En dat is precies wat centrale banken wel moeten doen: het reguleren van de economie."

Te lange transactietijd

Dat de hele wereld met eenzelfde munteenheid zou betalen, is volgens Boonstra sowieso een bizar idee. "We weten al langer dat de waarde van bepaalde goederen en diensten per land te veel verschillen om dezelfde koers te hanteren. Daar komt nog bij dat de transactietijd van bitcoin veel te lang is, namelijk 7 minuten. Stel je voor dat je 7 minuten bij de kassa staat te wachten tot je betaling voltooid is."

Ook advocaat Spaas denkt niet dat de cryptomunt een gebruikelijk betaalmiddel zal worden. "De eerste jaren was die hoop er wel. Maar een bitcointransactie kostte toen veel geld. Nu is de technologie verbeterd en dus goedkoper, maar voorlopig zie ik bitcoin niet de huidige munten vervangen."

Lees ook

Angst voor inflatie

Het is duidelijk dat ons maandloon voorlopig niet in bitcoins wordt uitgekeerd. Toch gebruiken veel mensen het wel als beleggingsmiddel. Volgens Spaas komt dat doordat veel mensen op zoek zijn naar een vaste investering. Iets wat zeldzaam is en beter tegen inflatie bestand, net als goud bijvoorbeeld.

Volgens Boonstra is die angst voor inflatie trouwens niet nodig. "Wanneer de inflatie echt oploopt, kunnen centrale banken hard worden aangetrokken."

Stalen zenuwen

Voor wie toch in de bitcoin investeert, is het belangrijk dat hij of zij beschikt over een paar stalen zenuwen. Spaas geeft mee dat je beter niet te hard van stapel kunt lopen en nooit je hele hebben en houden in één keer moet investeren. "Iedereen denkt het bij te houden en op het juiste moment uit te stappen, maar dit is moeilijker dan gedacht."

Volgens Boonstra heeft de recente stijging van de bitcoin in ieder geval verder geen invloed op de gewone consument. "Tenzij je vorig jaar in de bitcoin hebt belegd. Dan kun je met de waarde van nu op een dikke vakantie."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.