De Nationale Politie wil terug naar de rampplek met de MH17. Omdat de vorige missie wegens veiligheidsrisico’s werd afgebroken, hebben zij hun werk niet kunnen afmaken. De politie heeft nu een plan liggen om terug te gaan.

Politiecomissaris Joop de Schepper, die leider is van de zoekploegen, zegt in een gesprek met EenVandaag nog twee a drie weken nodig te hebben om het rampgebied goed te kunnen onderzoeken. Er liggen nog altijd lichaamsresten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de MH17 in het zuidoosten van Oekraine. Vooral het DNA materiaal is noodzakelijk voor de identificatie van slachtoffers.

“We hebben een nieuw plan van aanpak gemaakt om daar verder te gaan zoeken. We zijn er klaar voor en wachten op het sein om te kunnen gaan”, aldus de Schepper. De politie hoopt nieuwe DNA profielen te vinden en persoonlijke bezittingen die belangrijk zijn voor nabestaanden.

Een team van politiemensen is op dit moment al in Charkov om de nieuwe operatie voor te bereiden. Als de situatie in het gebied veilig genoeg is, zal de politie ook bewijsmateriaal verzamelen voor het opsporingsproces. Dan gaat het over de oorzaak van de ramp en wie verantwoordelijk is voor de aanslag op vlucht MH17.

Preview: Reconstructie repatriëringsmissie MH17

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.