Vlucht MH17 is getroffen door 'een groot aantal voorwerpen met hoge energie.' Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat vandaag gepubliceerd is. 

Dit kan goed wijzen op een Boek-raket, die voor inslag met het doel al ontploft en het doel dan treft met de scherven, maar hierover staat niets in het rapport. Het vliegtuig brak in stukken, dat is de reden dat de brokstukken zo verspreid lagen. Uit het onderzoek blijkt dat er geen sprake was van technisch falen, het vliegtuig functioneerde optimaal.

Foto uit rapport van de vloer van de cockpit. Bij de rode cirkels zitten gaten waarbij de vloer van bovenaf is doorboord door voorwerpen (bron foto: NBAAI, bovenstaande foto: DCP/AFP). 

Verloren contact om 13:20

Om 13:19:59 is de laatste radioboodschap van de crew beëindigd. De opnames van de blackbox stopten om 13:20.03, waarschijnlijk het moment van inslag.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde vandaag haar eerste conclusies over de crash van vlucht MH17 afgelopen juli in Oost-Oekraïne. De raad hoopt binnen een jaar het definitieve rapport over de ramp te presenteren.

Een andere route?

In EenVandaag een uitgebreid overzicht van de inhoud van dit rapport. Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad Pieter van Vollenhoven reageert vanavond in EenVandaag. Hij vindt het opmerkelijk dat het nog niet duidelijk is of ze daar hadden moeten vliegen of dat Malaysia Airlines voor een andere route had moeten kiezen. 

Ook reageren nabestaanden op de eerste bevindingen: Robbert van Heijningen is teleurgesteld over het rapport. Hij verloor zijn broer Erik bij de ramp met de MH17. Erik is inmiddels geïdentificeerd, maar diens vrouw Tina en hun zoon Zeger (ook in het toestel) nog altijd niet. 

Radio

Verslaggever Harm van Atteveld verzamelt reacties op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over vlucht MH17. Hij spreekt Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad en Steven Verhagen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. 

Luister hier naar het interview met Verhagen:

Aan boord van de Boeing 777 van Malaysia Airlines zaten 283 passagiers en 15 bemanningsleden, van wie 196 Nederlanders. Niemand overleefde de ramp.

EenVandaag interviewde eerder nabestaande Robbert van Heijningen. Bekijk de uitzending hieronder terug. 

Download

update
clock 09-09-2014 13:32

Aalbersberg terug naar Oekraïne

Leider van de repatriëringsmissie Pieter Jan Aalbersberg gaat morgen weer terug naar Oekraïne. Dat heeft Mark Rutte bevestigd tijdens zijn persconferentie over het Onderzoeksrapport.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.