Rijkswaterstaat heeft een fout gemaakt bij de schoonmaakactie van olievogels. Honderden vrijwilligers hielpen mee met het schoonmaken. Rijkswaterstaat liet de vrijwilligers door de hectiek een verkeerde vrijwilligersverklaring tekenen. Dat laat de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, weten in kamervragen naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag.

Tijdens de schoonmaakactie van olievogels in augustus  moesten honderden vrijwilligers een vrijwilligersverklaring invullen. In die vrijwilligersverklaring stond dat het schoonmaken van de olievogels gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en dat ‘aansprakelijkheidsstelling voor schade/letsel/gezondheid/veiligheid’ niet mogelijk is.

Vrijwilligersverklaring van Rijkswaterstaat

In de kamervragen laat de minister weten dat er geen sprake van dat Rijkswaterstaat afstand neemt van mogelijke gezondheidsrisico’s en de langetermijngevolgen. “Bij aanvang van de schoonmaakactie is in de hectiek een foutief formulier met vrijwilligersverklaring gebruikt waarin stond dat vrijwilligers afstand moesten doen van hun recht om eventuele schade te claimen bij Rijkswaterstaat. Dat had er niet moeten staan.”

Uit een eerdere uitzending van EenVandaag bleek dat de meeste vrijwilligers al een paar dagen aan het helpen waren toen ze een formulier onder hun neus geduwd kregen.

Rijkswaterstaat liet vrijwilligers op eigen risico zwanen schoonmaken na olieramp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.