Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kan zich niet voorstellen dat Schiphol 100.000 'illegale' vluchten moet schrappen. Dat zegt ze in reactie op de onthulling dat de luchthaven haar vergunningen niet op orde heeft.

EenVandaag meldde maandag dat Schiphol al jaren zonder natuurbeschermingsvergunning opereert. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), dat eerder succesvol het Nederlandse stikstofbeleid aanvocht bij de Raad van State, diende een handhavingsverzoek in bij de overheid. Volgens voorman Johan Vollenbroek zijn zeker 100.000 starts en landingen op Schiphol 'illegaal'. Juristen zijn verbijsterd dat het vliegveld niet over de vergunning beschikt.

Ontbreken van vergunning

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat verantwoordelijk is voor de vergunningverlening, lijkt zeker al meer dan een jaar op de hoogte van het ontbreken van de vergunning.

In het voorjaar van 2018 zijn op verzoek van Schiphol een aantal gesprekken gevoerd over onder meer natuurbescherming, maar dat heeft niet geleid tot een vergunningaanvraag.

Konijn uit de hoed

Voor minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kwam het nieuws als een verrassing. "Ik dacht: wat komt er nu weer voor een konijn uit de hoed?" Schiphol liet eerder deze week zelf weten geen vergunning nodig te hebben, omdat de luchthaven al meer dan 100 jaar bestaat. Dit is ruim voordat de Europese natuurbeschermingsregels werden ingevoerd.

Ook zegt het vliegveld dat op de luchtvaart andere wetten van toepassing zijn. Van Nieuwenhuizen kan dat niet bevestigen. "Dat is precies waarom het goed is dat juristen er naar kijken."

Minister Van Nieuwenhuizen kan zich niet voorstellen dat 100.000 vluchten op Schiphol geschrapt zouden moeten worden.

'Ook Schiphol moet zich aan de wet houden'

Toch neemt de minister al een voorschot op de mogelijke uitkomst. Op de vraag of het denkbaar is dat 100.000 vluchten geschrapt moeten worden zegt ze: "Dat lijkt me lastig voorstelbaar."

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vindt dat de minister met haar uitspraak te veel op de zaken vooruit loopt. "De minister lijkt volstrekt voorbarig al te concluderen dat er sowieso geen gevolgen zijn van het opereren zonder vergunning. Dat kan natuurlijk niet. Ook Schiphol moet zich aan de wet houden."

info

Een groot aantal Kamerfracties wil uitleg van minister Cora van Nieuwenhuizen over het ontbreken van de vergunning. Behalve oppositiepartijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren willen ook coalitiepartijen ChristenUnie en D66 weten waarom de vergunning ontbreekt en welke consequenties dat heeft.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.