Een drietal voormalig leidinggevenden van olieopslagbedrijf Odfjell is op 7 maart 2018 vrijgesproken voor een lekkage in 2009. Justitie had een werkstraf van 120 uur geëist. Ze stonden voor de strafrechter voor hun rol in een verzwegen incident bij het bedrijf. Hierbij stroomden duizenden liters van het giftige en licht ontvlambare methanol uit een tankwagon.

De methanol werd zonder waarschuwing de afvalwaterzuiveringsinstallatie ingepompt. EenVandaag onthulde op 30 juli 2013 dat bij het met spoed laden van een tankwagon, alle veiligheidsvoorschriften onder druk werden genegeerd omdat er grote commerciële belangen op het spel stonden. 

De toezichthouder DCMR was niet op de hoogte van het incident omdat Odfjell dit niet had gemeld. Gelijk na het zien van de uitzending van EenVandaag deed de milieudienst aangifte. Nu, vier jaar later, staan drie oud-leidinggevenden, waaronder de oud-directeur, voor de rechter. Na een reeks uitzendingen van EenVandaag over misstanden bij het olieopslagbedrijf Odfjell, deed de Onderzoeksraad voor Veiligheid een groot onderzoek. De OVV kwam in juni 2013 met een vernietigend rapport over Odfjell.

Rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid

EenVandaag doet sinds 2011 onderzoek naar Odfjell. Collega @Jan_Born hield een Twitter-verslag bij tijdens de rechtszaak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.