De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, moet zich verantwoorden voor het faillissement van het MC Slotervaart in Amsterdam en het MC Zuiderzee in Lelystad.

“Ik wil onder de aandacht brengen dat er in ieder geval één patiënt in levensgevaar is gebracht”, zegt Tweede Kamerlid Fleur Agema (PVV) tijdens het debat in de Tweede Kamer. 

Patiënt overleeft ternauwernood overplaatsing

Volgens een behandelend arts in Het Parool onderging de patiënt een zware chemokuur. Het slachtoffer werd in de chaos naar een verkeerd ziekenhuis overgeplaatst. De patiënt heeft de overplaatsing ternauwernood overleefd, zegt de arts. 

Hoe chaotisch de sluiting van het MC Slotervaart verliep bleek afgelopen vrijdag wel in een reportage van EenVandaag afgelopen vrijdag. Terwijl het ziekenhuis werd ontruimd, bleven artsen haastig poliklinische patiënten doorbehandelen. 

Lees & bekijk ook:

‘Je staat met je rug tegen de muur’

“Ze hebben nog net de kathether eruit gehaald”, zegt een mantelzorger vrijdag net buiten het MC Slotervaart tegen EenVandaag. “De zorgverzekeraars zeggen dat ze het geregeld hebben voor patiënten. Maar je staat met je rug tegen de muur.” 

Maar volgens minister Bruins is er geen sprake geweest van een levensbedreigende situatie. Ook in een persbericht van het MC Slotervaart wordt beweerd dat niemand in levensgevaar is gekomen. Daardoor is er een welles-nietes-spelletje ontstaan tussen de behandelend arts die zich uitspreekt in Het Parool en de curatoren van het ziekenhuis. EenVandaag heeft gebeld met de betreffende arts, en die houdt vol dat er wel degelijk twee ernstige incidenten zijn geweest die wat hem betreft levensbedreigend waren.

Flevolanders protesteren tegen failissement

Mensen uit Flevoland maken zich zorgen over de bereikbaarheid van ziekenhuizen. Als je op Urk woont dan kan je voor acute zorg niet meer terecht in de naastgelegen plaatsen Dronten of Lelystand, maar moet je naar Friesland reizen. Daarom vertrok een delegatie woensdagochtend met duizenden handtekeningen naar Den Haag. 

“We hebben ooit die polders samen met elkaar gemaakt. Dan moeten we er ook samen voor staan dat de mensen er kunnen wonen in goede gezondheid”, zegt een demonstrant tegen Omroep Flevoland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.