Het is minister Bruins niet gelukt om de afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde van het MC Zuiderzee in Lelystad volledig open te houden. Het ziekenhuis in Lelystad maakt een doorstart, maar vooralsnog zonder spoedeisende hulp.

De inwoners van Lelystad zijn boos: "Afschuwelijk, we hebben hier een eerste hulp nodig. Voor de hele provincie." Ook burgemeester Ina Adema vindt dat alles op alles moet worden gezet om dat te realiseren: "We maken ons natuurlijk zorgen over de lange aanrijtijden."PersoneelstekortDoordat de spoedeisende hulp en de acute verloskunde in Lelystad mogelijk verdwijnen, moeten inwoners een grotere afstand afleggen naar de spoedeisende hulp. Ingrid Letsch is huisarts in Lelystad en maakt zich grote zorgen: "Het grootste probleem zijn de bevallingen. Je kan geen thuisbevalling doen als er geen ziekenhuis in de buurt is. Voor inwoners van Urk is het dichtstbijzijnde ziekenhuis nu 40 minuten rijden."In tegenstelling tot wat overnamekandidaat, ziekenhuis Sint Jansdal, in Harderwijk zegt, is er volgens de huisarts genoeg personeel om de Eerste Hulp open te houden. "Op dit moment zijn er genoeg spoedeisende hulpartsen en verpleegkundigen. Er is geen tekort zoals steeds wordt gezegd."Lelystad AirportAls de plannen doorgaan, gaat in Lelystad over twee jaar een volwaardig vliegveld open. Een spoedeisende hulp is dan belangrijk. Burgemeester Adema geeft aan dat dit meespeelt in de onderhandelingen die nu gevoerd worden. "Dat hebben wij ook aangegeven, als je kijkt naar de groei van Lelystad. Dat is een extra argument voor een spoedeisende hulp in Lelystad."Het personeel wacht nu op definitieve plannen, maar veel mensen zijn het lange wachten zat. Zondag organiseert het ziekenhuis een actie om te laten zien hoe belangrijk het ziekenhuis is voor Lelystad.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.