In Tilburg is een besmettingsgeval met het coronavirus bekend geworden. Dat bevestigt minister Bruno Bruins van Medische Zorg zojuist. Het is het eerste bekende besmettingsgeval in ons land.

De patiënt is geïsoleerd, meldt het RIVM. De man bezocht onlangs de regio Lombardije in Italië.

Lees ook

Contactonderzoek

Nu de eerste besmette persoon in ons land bekend is, wordt rondom diegene een contactonderzoek uitgevoerd. De GGD onderzoekt waar deze persoon is geweest en met wie hij allemaal contact heeft gehad. Is er reden om aan te nemen dat anderen besmet kunnen zijn, dan worden ze getest op het coronavirus.

Volgens arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran hangt de verspreiding van het virus erg af van de persoon die is besmet. "Dat is heel afhankelijk van hoe deze persoon zich gedraagt en wat die in het dagelijks leven doet." Op basis daarvan wordt verder onderzoek gedaan. "Samen met deze persoon kijkt de GGD wie in aanmerking komen om ook getest te worden."

Video: zo zoekt de GGD naar andere corona-besmettingen in Nederland

Arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran vertelt hoe de GGD via contactonderzoek kijkt of nog meer mensen in Nederland zijn besmet

Ruim 80.000 besmettingen

Nederland sluit aan in een lange rij landen waar het coronavirus is aangetroffen. In de landen om ons heen werden al eerder besmettingen gevonden. Italië is op dit moment het Europese land met de grootste uitbraak van het virus. Daar zijn 17 mensen aan het virus overleden en zijn 650 mensen op dit moment besmet het virus.

Begin januari werd de eerste besmetting gesignaleerd in China, in de provincie Wuhan. Inmiddels zijn er ruim 80.000 mensen met het virus besmet, waarvan ruim 78.000 in China. Donderdagochtend werd bekend dat Japan scholen sluit, daar waren tot donderdag iets meer dan 180 besmettingen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.