Er komt een screening om mensen op te sporen die besmet zijn met Q-koorts, maar dat zelf niet weten. Dat bevestigt minister Bruins van Medische Zorg en Sport aan EenVandaag.

Huisartsen worden gevraagd om actief op zoek te gaan naar patiënten die kampen met chronische Q-koorts. Volgens wetenschappers zijn er nog zeker twee- tot vierhonderd patiënten die de Q-koortsbacterie met zich meedragen en dat niet weten.

Lees ook

Mensen in beeld krijgen

"Ik denk dat het belangrijk is om deze mensen in beeld te krijgen. We moeten niet doen alsof de Q-koorts voorbij is. En daarom willen we screenen, kijken wie er nog klachten heeft," aldus Bruins.

De screening moet er komen voor mensen die al een risico hebben op gezondheidsproblemen, denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten. De minister wil dat de patiënten actief worden opgespoord, vooral in gebieden waar veel geitenhouders actief zijn. Dit zijn de provincies Gelderland, Brabant, Twente en Limburg.

Minister Bruins: 'Het is verschrikkelijk, we moeten niet doen of Q-koorts voorbij is'

Risicogebieden

"We gaan met name zoeken in deze risicogebieden waar Q-koorts eerder veel voorkwam", vertelt Bruins. "Mensen zullen worden aangeschreven en uitgenodigd voor een gesprek bij de huisarts."

De belangenvereniging van Q-koortspatiënten, stichting Q-uestion, pleitte al eerder voor deze screening. Bert Brunninkhuis, voorzitter van Q-uestion, is blij dat de screening er nu eindelijk komt. "Het is goed om te zien dat minister bereidheid toont om dit hele venijnige probleem aan te pakken."

Minister Bruins wil vooral zoeken naar mensen met Q-koorts in de risicogebieden.

Aantal sterfgevallen loopt nog altijd op

De uitbraak van Q-koorts ontstond in 2007 op een geitenboerderij in Herpen. Het werd de grootste Q-koortsepidemie ooit ter wereld. Volgens schattingen zijn in de eerste drie jaar ruim 45.000 mensen besmet geraakt met het virus. Q-koorts was toen nog vrij onbekend. Maatregelen om de ziekte te bedwingen bleven lang uit en zo kon de uitbraak uitgroeien tot de grootste ter wereld. Bij de uitbraak van Q-koorts tussen 2007 en 2011 werden 50.000 schapen en geiten geruimd.

In Nederland sterven ook nu nog patiënten aan de infectieziekte. In de afgelopen twee jaar gaat het om 21 sterfgevallen. Dat brengt het officiële aantal van dodelijke slachtoffers inmiddels op 95. In werkelijkheid ligt het aantal slachtoffers waarschijnlijk nog hoger.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.