Twee dagen geleden lagen er nog patiënten op de intensive care van het Amsterdamse Slotervaart ziekenhuis. Nu lopen patiënten met koffers naar buiten en toeleveranciers met verhuisdozen naar binnen.

Voor medewerkers van het ziekenhuis valt het nieuws van het faillissement zwaar: "Als chirurg wil je maar één ding: goede patiëntenzorg leveren", zegt maag-darm chirurg Sjoerd Bruin. "Het voelt heel verdrietig als je dat niet meer kan doen."

Sjoerd Bruin begon 24 jaar geleden als junior-coassistent bij het MC Slotervaart. Inmiddels heeft hij er zijn laatste werkdag afgerond. "Dit is dramatisch", zegt hij over het faillissement. "We hebben in de afgelopen jaren vaker in zwaar weer gezeten maar dat is elke keer goed gekomen. Vorige week hoorden we dat het slecht ging en dat er een surseance van betaling was. Je hoopt dan toch dat er voldoende draagvlak is voor een doorstart."

Kijk & Lees:

'Er had een zachte landing moeten zijn'

Volgens chirurg Sjoerd Bruin is de sluiting van het ziekenhuis te abrupt gegaan. "Een zachtere landing had zeker gekund. Dit had niet zo abrupt moeten stoppen als hier is gebeurd. Dan merk je dat het toch de hogere machten zijn die hier beslissingen nemen." Tussen de faillietverklaring en de sluiting van het ziekenhuis zaten twee dagen, wat volgens Bruin lang niet genoeg tijd is om patiënten goed op te vangen op andere locaties.

Kijk & Lees:

Leveranciers willen producten terug

Luuk de Blaauw werkt voor een leverancier van medische en esthetische producten. Zijn bedrijf leverde borstimplantaten en weefselexpanders voor borstreconstructies aan het inmiddels failliete MC Slotervaart. Deze producten wilde hij vandaag ophalen, maar dat mag voorlopig niet: "Het principe is natuurlijk belachelijk dat je niet bij de dingen kan komen die jouw eigendom zijn. Maar voor de mensen die hier werken is de sluiting van het ziekenhuis natuurlijk vele malen erger."

“Buitengewoon pijnlijk”, zegt Sjoerd Bruin op zijn laatste werkdag bij MC Slotervaart. “Als je als ziekenhuis te horen krijgt dat het echt klaar is, levert dat buitengewoon veel emotie op. Ik ben teleurgesteld en ga weg met een onaangenaam gevoel.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.