Veertien ziekenhuizen scoren een onvoldoende in hun financiële stresstest. Dat blijkt uit onderzoek van BDO, een accountantsorganisatie. "Een aantal ziekenhuizen scoort nu meerdere jaren achter elkaar slecht, dat is zorgelijk", aldus Chris van den Haak van BDO.

Gisteren werd al bekend gemaakt dat zowel het MC Slotervaart al MC IJsselmeerziekenhuizen uitstel van betaling hebben aangevraagd. 

Veertien ziekenhuizen scoren onvoldoende

BDO kijkt elk jaar naar de jaarrekening van de 66 algemene ziekenhuizen en geeft ze op basis daarvan een cijfer. Veertien ziekenhuizen scoren over 2017 een onvoldoende, waaronder MC Ijsselmeerziekenhuizen.

Van twee ziekenhuizen is de jaarrekening niet bekend, MC Slotervaart en Ziekenhuis Amstelland. Die laatste laat weten dat ze op dit moment bezig zijn met de jaarrekening van 2017 maar dat van een dreigend faillissement geen sprake is. 

Luister & lees ook:

Zorgen over toekomst

Een ziekenhuis dat de zaken wel goed voor elkaar heeft en dit jaar zelfs een tien heeft gekregen is het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Maar bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel maakt zich wel zorgen over de toekomst. “Nu zijn we financieel gezond, maar we moeten binnenkort veel investeren in de renovatie van ons gebouw. Dat gaat veel geld kosten dat we nog niet hebben.”

Hij hoopt dat kleinere regioziekenhuizen blijven bestaan: “Het probleem is dat wij vaak minder geld voor de behandelingen krijgen dan de grotere ziekenhuizen voor dezelfde, dus wij moeten het met veel minder doen”, aldus Van den Heuvel. Als dit niet veranderd denkt hij dat er misschien wel meer ziekenhuizen omvallen.  

Verder reizen

In Nederland moet je binnen 45 minuten op de Spoedeisende Hulp of Acute Verloskunde kunnen zijn, maar het kan zijn dat je voor reguliere behandelingen steeds verder moet reizen. Van den Heuvel pleit ervoor dat patiënten vaker voor een algemeen ziekenhuis in de buurt kiezen in plaats van de grotere academische of complexere ziekenhuizen.

“Wij, kunnen tachtig procent van de behandelingen gewoon uitvoeren. Maar vaak zien we dat patiënten toch naar een specialistische ziekenhuis gaan. Daardoor worden de algemene ziekenhuis weggedrukt.” 

Verschillende oorzaken

Een slechte score in de jaarlijkse stresstest betekent volgens Van den Haak niet meteen dat een ziekenhuis snel omvalt. “We zien wel vaker dat een ziekenhuis een slecht jaar heeft, dat kan verschillende oorzaken hebben. Maar als ze meerdere jaren achter elkaar een onvoldoende hebben, is dat geen goed teken.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.