De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wil dat 50 procent van het toekomstig personeel vrouwelijk is. In Nederland zijn er ook bedrijven die dit beleid nastreven, maar er is nog een lange weg te gaan.

Bij Goldman Sachs werken relatief veel witte mannen. De Amerikaanse bank wil daar verandering in brengen door het beleid aan te passen. Van al het personeel dat in de toekomst aangetrokken wordt, moet 50 procent vrouw zijn. Daarnaast richt de bank zich op Afro-Amerikanen en Latino's: alles om het personeel zo divers mogelijk te laten zijn.

50/50

Het bedrijfsleven heeft nog steeds opvallend veel moeite met het werven van vrouwen. Toch spreken steeds meer Nederlandse bedrijven hierover hun ambities uit. Zo richt de Rabobank zich sinds 2014 op meer diversiteit in de top van het bedrijf. Zowel de groepsdirectie als de raad van commissarissen bestraat daardoor inmiddels uit meer dan 40 procent vrouwen.

Ook Accenture heeft diversiteit als speerpunt. Dat bedrijf wil dat het volledige personeelsbestand van 425.000 werknemers wereldwijd een 50/50-verdeling heeft wat betreft mannen en vrouwen. Dit moet in 2025 gelukt zijn.

Lees ook

Divers team is innovatiever

Marry de Gaay Fortman, voorzitter van Topvrouwen.nl, is positief over deze ontwikkelingen: "Alleen de intentie uitspreken om meer vrouwen aan te nemen is niet genoeg. Je bent als bedrijf pas goed bezig als je daadwerkelijk vrouwen benoemt." Zelf bekleedt De Gaay Fortman al jaren een topfunctie. Momenteel is zij advocaat-partner bij advocatenkantoor Houthoff aan de Zuidas.

Marry de Gaay Fortman
Bron: Marry de Gaay Fortman
Marry de Gaay Fortman.

Een bedrijf presteert volgens haar beter als er ook vrouwen op topposities zitten. "Waarom zou je de helft van het talent links laten liggen? Uit onderzoek is gebleken dat divers samengestelde teams innovatiever zijn. Vrouwen blijken een belangrijke rol te vervullen, ook met hun antennes in de maatschappij, om te zorgen dat de innovaties binnen de bedrijven goed tot stand komen."

Topvrouwen.nl-voorzitter Marry de Gaay Fortman over vrouwen in het bedrijfsleven: 'Goed dat bedrijven deze doelstellingen vaststellen'.

Doorstroom naar de top

De Gaay Fortman hoopt dat er bij Goldman Sachs niet alleen gekeken wordt naar de werving van vrouwelijke werknemers, maar ook naar de doorstroom naar de top. Daar ligt vaak de crux. "Met name in het hoger management wordt vaak een groot deel van de vrouwen vergeten. Of ze worden gewoon niet benoemd door de mannen die er zitten. Het is daarom goed dat bedrijven dit soort doelstellingen vaststellen."

Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de vrouw zelf. De afgelopen jaren is gebleken dat vrouwen steeds beter zijn om hun talenten in te zetten. Maar bescheidenheid zit hen nog wel eens in de weg. "Een vrouw zegt minder gauw dat ze die baan wil hebben. Mannen zeggen dat makkelijker", vertelt Marry de Gaay Fortman. "Dat merken wij in ons bedrijf ook. Vrouwen willen een goede advocaat worden, mannen een goede partner."

Vrouwenquotum

Een vrouwenquotum kennen we niet in Nederland. Wel ligt er een streefcijfer voor bedrijven: zij zouden 30 procent vrouwelijke bestuurders en commissarissen moeten hebben. Tot op dit moment wordt dat streefcijfers nog lang niet door alle bedrijven gehaald.

Er is dus nog werk aan de winkel voor Marry de Gaay Fortman en Topvrouwen.nl. "Op dit moment is het niet de normaalste zaak van de wereld dat vrouwen zichtbaar zijn in de top. Ik denk dat we als we meer vrouwen in topposities zien in Nederland, we dan makkelijker om kunnen gaan met vrouwelijk leiderschap."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.