Vrouwen verdienen in het bedrijfsleven nog steeds 7 procent minder per uur dan hun mannelijke collega's. Bij de overheid is dat 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het verschil in loon is ten opzichte van 2008 wel iets kleiner geworden. Toen was het verschil nog 2 procentpunt hoger dan nu. 

Vrouwen onderhandelen minder goed

Waarom het verschil nog steeds bestaat is niet duidelijk te zeggen. Er wordt gezegd dat vrouwen minder goed kunnen onderhandelen dan mannen. Elisa de Groot, directeur van Intouch Women Research Management en schrijver van het boek 'strategisch onderhandelen voor vrouwen', herkent dat wel. "Ik heb twintig jaar geleden in de energiesector gewerkt. Ik was toen senior adviseur en kwam erachter dat ik meer dan 1000 gulden minder verdiende dan mijn mannelijke collega, die hetzelfde werk deed. Wat ik dus deed en wat heel veel vrouwen doen, is dat op mezelf betrekken."

"Ik dacht: 'mijn baas vindt mij waarschijnlijk minder goed dan mijn collega", vertelt De Groot. Maar toen zij haar baas ermee confronteerde was hij zich van geen kwaad bewust. "Hij wist het helemaal niet en daarom kreeg ik met terugwerkende kracht hetzelfde bedrag."

Vraag erom 

Mannen zijn meer zelfverzekerd als het om onderhandelen gaat en vragen ook om salarisverhoging, terwijl vrouwen daarmee wachten. "Uit onderzoek blijkt dat vrouwen pas 14 maanden later om salarisverhoging vragen ten opzichte van mannen", aldus Elisa de Groot. "Mannen denken al snel: als jij mij voor die baan wilt, dan moet je daar maar voor betalen. Vrouwen zijn vaak meer bescheiden."

Toch is er hoop, want jonge vrouwen onderhandelen steeds beter. Paulien Osse, directeur van stichting Loonwijzer: "In de cijfers van het CBS zie je dat jonge vrouwen tot 32 à 33 jaar redelijk hetzelfde of zelfs meer verdienen dan mannen. Dat betekent dat ze wat gevraagd hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.