Vorig jaar kwam de BBC nog in het nieuws omdat vrouwen er minder verdienden dan hun mannelijke collega’s. Nu is er ophef over het feit dat in een politieke BBC-show alleen maar vrouwen te zien waren.

In de eerste aflevering van het nieuwe lunchprogramma ‘Politics Live’ zaten maandag twee vrouwelijke Kamerleden en drie vrouwelijke journalisten. De presentator, Jo Coburn, was ook al een vrouw.

Volgens veel critici op social media was dit allemaal een beetje teveel van het goede. Het werd te politiek correct gevonden. Sommige kijkers vermoedden zelfs een complot: dat de nieuwe talkshow alleen maar vrouwen uitnodigde om publiciteit uit te lokken.

Voormalig politicus is enthousiast

Anderen vonden het juist een goede zaak. Voormalig labour politicus Sarah Hayward noemde de show 'fantastisch'. “Ik kijk nu al 15 minuten naar Newsnight en tot dusver waren alle vier de sprekers witte mannen. Er is dus nog een lange weg te gaan.”

'Geen bewuste actie'

De hoofdredacteur van het politieke programma zegt dat de 'vrouwenshow' geen bewuste actie was. Hij twitterde: "We hebben mensen uitgenodigd, ze zeiden ja en toen realiseerden we ons dat de beste line-up uit alleen maar vrouwen bestond."

In de nieuwe Britse talkshow worden tijdens lunchtijd de dagelijkse politieke gebeurtenissen doorgesproken. Het televisieprogramma heeft sociale media in een hoog vaandel staan. Met behulp van Twitter wordt de dialoog met kijkers gezocht. De presentatrice van het programma zei eerder tegen de krant The Guardian dat ze vooral discussies zullen uitkiezen die populair zijn bij het publiek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.