Het maatpak heeft door de jaren heen terrein verloren. Zelfs de grote Amerikaanse bank Goldman Sachs besloten zijn dresscode te versoepelen. Chris van Luxemburg vindt het jammer: "Het maatpak heeft enorm veel voordelen."

De maatregel van Goldman Sachs past in een trend: mensen gaan steeds meer casual gekleed naar hun werk. Die trend gaat ten koste van het (maat)pak en dat is jammer, zegt Van Luxemburg. Hij is eigenaar van maatpakkenwinkel Pakkend in Amsterdam.

De voordelen van het maatpak

Hij noemt het maatpak vanwege diverse redenen beter dan je casual kleding. Het is ten eerste goed voor je zelfvertrouwen: "Een maatpak accentueert je sterke punten en het camoufleert je mindere kanten. Het maatpak geeft je een extra shot zelfverzekerdheid en het boost het aanzien", vertelt Van Luxemburg.

Volgens hem is een pak zeker niet alleen voor formele verplichtingen. Pakken zijn er in zoveel kleuren en stoffen dat er voor elke gelegenheid en voor bijna elk gebruik wel een passend pak te vinden is: "In Nederland willen wij nog weleens met een pak op de fiets. Zelfs daar zijn speciale stoffen voor om dat te kunnen doen."

Lees ook

Koning Edward VII

Je verwacht misschien dat het maatpak afkomstig is uit Italië, maar het tegendeel is waar: het pak zoals wij dat nu kennen is ongeveer 150 jaar oud en is komt uit Engeland. Het was Koning Edward VII die het driedelig pak introduceerde, inclusief 'het onderste knoopje los', vanwege zijn grote liefde voor eten.

Door de jaren heen heeft het pak vele metamorfoses doorgemaakt: van de opkomst van de schoudervulling in de jaren 30 tot aan de vormloze pakken uit de jaren 90, met daartussen de kleurrijke flowerpower-pakken van The Beatles.

We willen geen massaproductie. Het maatpak staat voor ambacht.

Je maatpak helpt het milieu

Het pak is niet alleen een boost voor je zelfvertrouwen en aanzien, het helpt volgens Van Luxemburg ook het milieu een handje. Consumenten gaan volgens hem steeds meer voor 'slow fashion'.

"We willen producten die lang mee gaan en een kleinere ecologische footprint hebben. We willen geen massaproductie. Het maatpak staat voor ambacht." Je maatpak is van grotere kwaliteit, en wordt onder betere omstandigheden gemaakt, dan kleding uit, bijvoorbeeld, arme landen.

Wat is casual?

Draag dus weer vaker een pak, zo pleit Van Luxemburg. De nieuwe kledingrichtlijnen van Goldman Sachs snapt hij dan ook niet goed. Volgens hem moet je als bedrijf niet je dresscode versoepelen. Met een helder geformuleerde dresscode maakt de werkgever het de werknemer juist gemakkelijk.

"Het is júist makkelijk als je weet als je opstaat dat je een pak aan moet en daar een das of een kleine accessoire aan toe kan voegen. Een casual dresscode brengt alleen maar veel verwarring, want wat is dat dan? Vraag aan tien verschillende mensen wat een casual dresscode is en je krijgt tien verschillende antwoorden terug."

Een pak voor elke gelegenheid

Zoveel situaties als er zijn, zoveel maatpakken zijn er ook. Om zijn argument dat een pak altijd kan kracht bij te zetten, geeft Chris van Luxemburg drie voorbeelden van drie verschillende pakken. Hij geeft er meteen advies bij: wanneer zijn deze maatpakken het best te dragen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.