Het Pensioenfonds Vervoer verloor in 2008 zo’n 250 miljoen euro door fraude van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De vermogensbeheerder bleek gespeculeerd te hebben op waardedalingen van de beleggingen van het pensioenfonds om er zelf beter van te worden. 

Het Pensioenfonds Vervoer deed geen aangifte, maar sloot een schikking met de vermogensbeheerder. Maar de schikkingsovereenkomst is geheim. Hoeveel het fonds uiteindelijk terug heeft gezien van de verloren miljoenen is slechts bekend bij een handvol mensen. 

Volgens journalist en programmamaker Cees Grimbergen is de geheime deal er één van velen en tekenend voor de schimmigheid in de pensioenwereld. Hij stelde het stilzwijgen van het Pensioenfonds Vervoer vorig jaar in zijn documentairereeks Zwarte Zwanen aan de kaak. Na de uitzending werd hij benaderd door acht vrachtwagenchauffeurs. Boos over de verdwenen miljoenen en het uitblijven van openheid. Grimbergen volgde ze op hun zoektocht naar de waarheid, die morgenavond te zien is in Zwarte Zwanen deel 4, 20.55 u op NPO2

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.