Nooit eerder was er voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen zoveel discussie over de vraag of het stemproces wel eerlijk zal verlopen. Dit is vooral aangewakkerd door presidentskandidaat Donald Trump. 

Hij noemt de verkiezingen ‘rigged’, gemanipuleerd en verklaarde dat hij de uitslag niet zomaar zal accepteren. Maar heeft Donald Trump gelijk? 

'Legale fraude'

Deskundige Erik van Bruggen van campagnebureau BKB zegt dat er geen sprake is van fraude bij het stemproces op de dag van de verkiezingen. Het kiesproces is een nagenoeg waterdicht systeem. Maar voorafgaande aan de verkiezingen is er volgens Erik van Bruggen een soort van 'legale fraude’ waarmee hij bedoelt dat het de kiezers in sommige staten erg moeilijk wordt gemaakt te gaan stemmen, door drempels op te werpen. Dat begint al bij de registratie van de kiezer. Dat is een bureaucratische ramp, zeggen velen. Het bemachtigen van de benodigde identiteitskaart met foto duurt lang en is duur. 

Minder stembureaus

In zwarte wijken in staten waar Republikeinen aan de macht zijn worden minder stembureaus neergezet. Vroeg stemmen wordt soms moeilijk gemaakt. Het leidt ertoe dat Amerikanen die willen stemmen soms drie uur in de rij moeten staan. De Republikeinen bedienen zich nu vooral van deze tactieken met als doel te verhinderen dat jongeren, latino’s en zwarte Amerikanen makkelijk kunnen stemmen. Zij hebben daar het minst bij te winnen, omdat deze groepen meer op de Democraten stemmen.

De Democraten proberen juist zo veel mogelijk mensen en vooral minderheden naar de stembus te krijgen met hun campagne ‘Rock the Vote’. Hierbij worden groepen kiezers met bussen naar de stembureau's gebracht. De Republikeinen en de Democraten hebben allerlei technieken om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden.

Zes miljoen Amerikanen mogen niet eens stemmen, want ze hebben geen stemrecht. Het zijn mensen die voor een zwaar delict de gevangenis in zijn gegaan. Zelfs als ze hun straf hebben uitgezeten zijn ze in sommige staten voorgoed hun stemrecht kwijt. 

Grenzen kiesdistricten verleggen

De meest omstreden vorm van legale kiezersmanipulatie is Geryymandering, het hertekenen van kiesdistricten. De grenzen van kiesdistricten worden verlegd door zowel Democraten als Republikeinen om de uitslag in een staat zo gunstig mogelijk te laten uitvallen. 

We spreken hierover met Brian Cannon, directeur van OneVirginia2021, een vereniging die zich inzet voor het afschaffen van Gerrymandering en met Erik van Bruggen, oprichter van campagnebureau BKB. 

OneVirginia2021 maakte dit filmpje om duidelijk te maken wat Gerrymandering is: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.