Wereldwijd stromen de felicitaties aan Donald Trump, al dan niet aarzelend, binnen. Een greep uit de meest in het oog springende reacties: 

NEDERLAND - Allereerst de reactie van onze eigen premier, Mark Rutte. Hij feliciteert Trump, benadrukt de band tussen de VS en Nederland.

EGYPTE - De Egyptische president al-Sissi is de eerste om Donald Trump op te bellen om hem te feliciteren:

EUROPESE UNIE - De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk verwijst op Twitter naar een brief met felicitaties:

De voorzitter van de Europese commissie Jean Claude Juncker verwijst naar dezelfde brief en roept Trump op nauw met Europa te blijven samenwerken:

CHINA - Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken liet bij monde van een woordvoerder weten dat China met Trump zal samenwerken om de banden verder aan te halen:

DUITSLAND - De Duitse kanselier Angela Merkel wil graag met Trump samenwerken op basis van ‘gedeelde waarden’:

IRAN - Iran ziet na eerdere uitspraken van Donald Trump over opzegging van het nucleaire akkoord de bui al hangen, en dringt er bij hem op aan 'internationale verdragen te respecteren'. President Rohani rekent op een verzwakt Amerika dat ‘niet langer in staat zal zijn ‘Iranophobie’ te verspreiden:

BELGIE - De Belgische premier MIchel is er niet zeker op en hoopt dat 'België en de Verenigde Staten dezelfde waarden van vrijheid en tolerantie zullen blijven verdedigen'.

PALESTIJNSE AUTORITEIT - De Palestijnse Autoriteit laat bij monde van president Abbas weten te hopen op vrede. De machthebbers in Gaza zijn sceptisch en rekenen niet op verandering.

ISRAEL - De Israëlische premier Netanyahu noemt Trump 'een ware vriend van Israël' en ziet kansen om 'veiligheid, stabiliteit en vrede in de regio te bevorderen'. Minister van Justitie Bennett ziet in de verkiezing van Trump het einde van 'het tijdperk van de Palestijnse staat'. Oppositieleider Lapid wil graag de 'toch al sterke band tussen beide landen verder versterken'.

INDIA - De Indiase premier Modi reageert met drie tweets opgetogen, en hoopt de banden tussen beide landen verder te versterkten:

FRANKRIJK - De Franse politica Marine Le Pen was een van de eerste om Donald Trump te feliciteren. Ze voorziet een nieuw tijdperk van vrijheid:

FILIPIJNEN - De Filipijnse president Duterte, die eerder hard uithaalde naar de huidige president Obama, slaat richting Donald Trump een verzoenende toon aan:

RUSLAND - Ook Vladimir Putin feliciteert Trump, en spreekt de hoop uit dat de relatie tussen de VS en Rusland met Donald Trump 'uit de huidige crisis kan komen'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.