Op social media wordt geschokt gereageerd op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er is voornamelijk met angst, leedvermaak en enorme verbazing gereageerd. Mensen werden wakker met een Brexit 2.0-gevoel.

In Nederland zie je zeker ook positieve reacties op de verkiezing van Trump. Mensen zien het als een aanklacht tegen de gevestigde orde, maar je ziet vooral veel doemscenarios voorbij komen. Een enkeling spreekt over een Derde Wereldoorlog en er wordt veel over de #Trumpocalypse getwitterd. 

Ook Maarten van Rossem heeft gereageerd:

Hoewel de ophef groot is, lijken de meeste reacties een beetje overtrokken. En voor wat relativering kunnen we even naar de geschiedenis kijken. Het is namelijk eerder gebeurd dat er zo fel werd gereageerd op een net gekozen president.

Ronald Reagan was in 1980 ook een outsider. Hij werd in de campagne weggezet als oorlogshitser en lichtgewicht. En er werden zelfs vergelijkingen gemaakt met Adolf Hitler. Toen Reagan werd gekozen was de onrust en angst dan ook groot. Maar uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen. 

Wat er gaat gebeuren is nog afwachten, maar of alle Amerikanen dat mee gaan maken? De site van de Canadese immigratieautoriteit lag vanochtend plat. Veel Amerikanen zouden een verhuizing naar het buurland overwegen nu Trump aan de macht is.