Het langstlopende proces uit de Nederlandse strafgeschiedenis nadert z’n ontknoping. Maandag gaat het Passageproces weer verder in het extra beveiligde Justitieel Complex Schiphol (JCS). 

Het woord is eerst aan het Openbaar Ministerie dat eind deze maand de strafeisen bekend maakt.

Het proces draait om zeven liquidaties, gepleegd tussen 1993 en 2006 en pogingen en voorbereidingen tot moord, alsmede wapenbezit. De laatste twee criminele afrekeningen:  hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (2006). Bekende namen zijn die van Jesse R., verdacht van het plegen van enkele moorden, Fred Ros, die als moordmakelaar gefungeerd zou hebben en Dino S. die opdrachtgever zou zijn geweest.

 Al sinds 2007 loopt het Passageproces. In 2013 legt de rechtbank hoge straffen op: drie verdachten krijgen levenslang. Dino S. en Ali A. worden echter vrijgesproken van de liquidaties op Kees Houtman en Thomas van der Bijl wegens onvoldoende bewijs. Zowel verdachten als het OM gingen in hoger beroep.

140 zittingsdagen, 100 getuigen 

Het Passageproces is het grootste liquidatieproces ooit. Voor het hoger beroep werden tot nu toe al 140 zittingsdagen uitgetrokken. Tijdens de zittingen zijn 100 getuigen gehoord en bij de rechter-commissaris 30. Het totale dossier is enorm: het bevat meer dan 600 ordners.

Uniek is verder dat er twee kroongetuigen bij betrokken zijn met wie het OM deals sluit. Peter la Serpe en Fred Ros hebben belastende verklaringen afgelegd over de andere verdachten. Ook hebben ze openheid van zaken gegeven over hun eigen daden. Ros is door de rechtbank veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor het doorgeven van moordopdrachten, waaronder die op Thomas van der Bijl. Hij krijgt in ruil voor zijn biecht een halvering van z’n strafeis. Peter la Serpe krijgt ook strafvermindering en een nieuwe identiteit. Ook zijn met beiden geheime afspraken gemaakt.

Holleeder?

Door de bekentenis van Fres Ros is de naam van Willem Holleeder naar voren gekomen in deze zaak.  De betrokkenheid van Holleeder bij de moorden in Passage en een aantal andere liquidaties wordt in een aparte zaak onderzocht. Dit proces loopt tegelijk bij de rechtbank Amsterdam.

Hoe betrouwbaar zijn de kroongetuigen?

De zaak draait nu vooral om de betrouwbaarheid van de kroongetuigen, die door de verdachten in twijfel wordt getrokken. Hoe betrouwbaar zijn hun verklaringen? En hoe zit het met de geheime afspraken die het OM maakte met de kroongetuigen? 

EenVandaag krijgt aan de vooravond van deze spectaculaire ontknoping ‘n exclusief kijkje achter de schermen in het gebouw waar justitie zich voorbereidt op een wekenlang durend requisitoir.

We blikken vooruit op de ontknoping van dit megaproces met persadvocaat-generaal Gerard Robben. Een gesprek over het belang van de zaak en de gevolgen van het arrest dat het gerechtshof gaat wijzen voor het proces tegen Willem Holleeder bij de rechtbank Amsterdam. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.