In de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol klinken vandaag en morgen de stemmen van drie dappere vrouwen die opstaan tegen hun broer en ex-vriend: Willem Holleeder.

Voor het eerst leggen de zusjes Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra Klepper in het openbaar een verklaring af over een aantal geruchtmakende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Onherkenbaar voor publiek en pers, getuigen zij in het grote liquidatieproces Passage.

De grote angst om zelf door Holleeder geliquideerd te worden is de reden dat deze vrouwen begin 2013 in het diepste geheim gaan praten met politie en justitie. Een gevaarlijke beslissing, omdat Holleeder op dat moment nog gewoon vrij op z’n scooter door Amsterdam rijdt. 

Anderhalf jaar lang spreken Astrid, Sonja en Sandra op geheime locaties met rechercheurs en CIE-officieren. Dat leidt uiteindelijk tot tientallen zeer belastende kluisverklaringen die - uit veiligheidsoverwegingen - pas drie maanden na de arrestatie van Holleeder (eind 2014) bekend worden gemaakt. 

 

De belangrijkste getuige is Astrid Holleeder: advocaat in Amsterdam en Willems jongste zus. Tegen wil en dank is ze jarenlang z’n vertrouweling. Ze besluit om bewijs tegen hem te verzamelen – ook in de vorm van geheime geluidsopnames. 

 

Dat doet Astrid samen met haar oudere zus Sonja. Zij was getrouwd met Heinekenontvoerder Cor van Hout,  voormalig bloedgabber van Holleeder. Samen hebben ze twee kinderen. Sandra Klepper is de derde getuige. Zij is de weduwe van topcrimineel Sam Klepper, vermoord in 2000. De laatste jaren heeft ze een liefdesrelatie met Holleeder.

 

Willem Holleeder zit nu bijna een jaar vast. De aanklacht van justitie is inmiddels uitgebreid naar het opdracht geven voor vijf geruchtmakende onderwereldmoorden: zijn jeugdvriend Cor van Hout (2003), onderwereldbankier Willem Endstra (2004), topcrimineel John Mieremet (2005), hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (2006). 

 

Hoe belastend zijn deze verklaringen voor Holleeder precies? Vanavond in EenVandaag een uitgebreide reportage met citaten uit de politieverklaringen en een interview met misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij was als adviseur betrokken bij de eerste gesprekken die Astrid, Sonja en Sandra voerden met de politie.

Download