Geert Wilders heeft vandaag zijn slotpleidooi gehouden tijdens het proces over zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak. De rechtzaak speelde zich af in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. 

Wilders benadrukte meerdere malen dat hij als politicus de vrijheid van meningsuiting moet gebruiken om Nederland te beschermen tegen de Islam, terrorisme en 'het mega-Marokkanenprobleem'. Verder stelde hij dat het kabinet een sfeer heeft veroorzaakt, waardoor een proces tegen Wilders in gang is gezet. 

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week een onvoorwaardelijke geldboete van 5000 euro tegen PVV-leider Geert Wilders wegens zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Op 9 december doet de rechter uitspraak.

Het EenVandaag Opiniepanel deed onderzoek naar het proces.

Verdeeldheid over rechtszaak Wilders

Er is verdeeldheid over de vraag of Wilders zijn aanhang mag aansporen te roepen dat er ‘minder Marokkanen’ moeten komen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 21.544 leden van het Opiniepanel.  De helft (50%) vindt het kunnen dat Wilders deze uitspraken deed, 45 procent vindt van niet.

Een meerderheid (53%) vindt dat Wilders met zijn oproep niet aanzet tot discriminatie. EenVandaag deed in 2014 ook onderzoek naar de kwestie. Destijds veroordeelde tweederde (64%) de actie van Wilders nog. Wilders had zijn oproep toen net gedaan.

Mensen die PVV, VVD, 50PLUS of VNL zouden stemmen, vinden vooral dat Wilders niets fout heeft gedaan. Kiezers van de PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie zijn juist negatief over de actie van Wilders en vinden het een goede zaak dat hij vervolgd wordt. SP- en CDA-stemmers zijn verdeeld over de kwestie.

Vrijheid van meningsuiting

De aanklacht tegen Wilders gaat over het aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders zelf hamert in zijn reacties op de vrijheid van meningsuiting. Veel mensen (50%) gaan mee in de gedachte van Wilders en zeggen dat het proces vooral over de vrijheid van meningsuiting gaat. Zij hebben het gevoel dat die vrijheid, voor velen een groot goed, beperkt wordt als Wilders wordt veroordeeld.

Als we mensen vragen wat volgens hen wel of niet onder de vrijheid van meningsuiting valt, zijn de deelnemers eensgezind: beledigen mag volgens de grootste groep, maar discriminatie, haat zaaien, en oproepen tot geweld mogen niet.

Gijs Rademakers licht de resultaren verder toe in de radio- en televisieuitzending van EenVandaag.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 21,544 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is gehouden 22 en 23 november 2016.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.