Vrijdag 29 april woont Donald Trump 100 dagen in het Witte Huis. Tijdens de campagne was hij de man van de grote woorden en beloften. Wat komt daar in de praktijk van terecht? Wat vinden de Amerikanen van hun nieuwe leider? Verslaggever Laura Kors reisde af naar de zuidelijke staat Louisiana, ver weg van het pluche in Washington. In vijf afleveringen spreekt ze met inwoners over de gevolgen van het beleid van Trump en wat dit betekent voor grote delen van de bevolking van Amerika. De komende vijf dagen komen er nieuwe afleveringen.

De eerste 100 dagen van een nieuwe president heeft een symbolische waarde. Deze dagen worden namelijk beschouwd als een referentie voor de rest van het presidentschap.

Aflevering 1: Latino’s blijven binnen

De immigratiedienst ICE gaat sinds het aantreden van Trump fanatiek achter illegale immigranten aan. Dat leidt tot veel angst onder latino’s. Zestig procent van de kijkers die het Spaanstalige nieuws Telenoticias New Orleans volgen zijn illegaal. De nieuwsredactie wordt dagelijks platgebeld en gemaild door verontruste mensen. Latino-bedrijven verliezen veel omzet, omdat hun klanten letterlijk de straat niet op durven.

Laura in Louisiana: Latino's blijven binnen

ICE?

ICE (Immigration and Customs Enforcement) is de immigratiedienst van Amerika. het is te vergelijken met onze IND. De organisatie heeft zijn wortels in de immigratiedienst die op Ellis Island toezicht hield op de influx van immigranten. Immigratie inspecteurs waren daar verantwoordelijk voor het heffen van 50 dollarcent immigratiebelasting 'per hoofd'. Tegenwoordig is de belangrijkste taak het oppakken van illegale immigranten. Op een willekeurige dag zitten ruim 30 duizend mensen zonder geldige verblijfsvergunning vast verdeeld over 200 detentiecentra en gevangenissen.

Elf miljoen illegalen

Momenteel zijn er naar schatting zo'n 11 miljoen illegalen in de VS. Met en zonder strafblad: ze lopen allemaal het risico om het land uit te worden gezet. Er worden duizenden nieuwe ambtenaren en douanepersoneel opgeleid om het strenge beleid van Trump uit te voeren. Ook komen er nieuwe detentiecentra om illegalen vast te zetten. Waar Obama zich richtte tot zware misdaden wil Trump ook illegalen uitzetten die bijvoorbeeld een winkeldiefstal of verkeersovertreding hebben gepleegd. 

Benieuwd hoeveel illegale migranten er in welke staat wonen?

Radio1 gesprek met Laura Kors, Willem Post en Michel Vos over Trump.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.