Vrijdag 29 april woont Donald Trump 100 dagen in het Witte Huis. Tijdens de campagne was hij de man van de grote woorden en beloften. Wat komt daar in de praktijk van terecht? Wat vinden de Amerikanen van hun nieuwe leider? Verslaggever Laura Kors reisde af naar de zuidelijke staat Louisiana, ver weg van het pluche in Washington. In vijf afleveringen spreekt ze met inwoners over de gevolgen van het beleid van Trump en wat dit betekent voor grote delen van de bevolking van Amerika. De komende vijf dagen komen er nieuwe afleveringen.

De eerste 100 dagen van een nieuwe president heeft een symbolische waarde. Deze dagen worden namelijk beschouwd als een referentie voor de rest van het presidentschap.

Aflevering 3: armen zijn de sjaak

De rijken worden rijker en de armen worden steeds armer: het is een van de meest prangende problemen in de Verenigde Staten. 

Laura in Louisiana: Armen zijn de sjaak

De armoedecijfers liegen er niet om. In totaal leven 47 miljoen van de 324 miljoen Amerikanen onder de armoedegrens. Vooral in het diepe zuiden is het voor veel mensen de keiharde, dagelijkse realiteit. Louisiana is de op een na armste staat, hier leeft zelfs één op de vijf inwoners in armoede. Verslaggever Laura Kors ontmoet hier Gail Murray-Womack.

Wie is Gail?

Ooit had Gail het allemaal goed voor elkaar: een baan bij de overheid, een eigen huis en een auto voor de deur. Na haar scheiding raakte ze alles kwijt en bleef ze achter met de zorg voor drie jonge kinderen. De rekeningen bleven zich opstapelen. Op haar werk lunchte ze niet onder het mom van een dieet. De werkelijke reden was dat ze geen lunch kon betalen, omdat ze anders niet genoeg geld had voor de schoolboeken van haar kinderen.

Ze klopte aan bij een overheidsprogramma voor armoedebestrijding, maar volgens de richtlijnen verdiende ze nét te veel om in aanmerking te komen voor food stamps. Bij een lokale voedselbank was ze wel welkom en dat was naar eigen zeggen haar redding. Ze sprak met zichzelf af dat als het ooit beter zou gaan, ze wat terug zou doen. Dat moment is nu gekomen. Inmiddels runt ze in New Orleans haar eigen voedselbank en helpt ze iedere maand meer dan 2.000 gezinnen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.