Vrijdag 29 april woont Donald Trump 100 dagen in het Witte Huis. Tijdens de campagne was hij de man van de grote woorden en beloften. Wat komt daar in de praktijk van terecht? Wat vinden de Amerikanen van hun nieuwe leider? Verslaggever Laura Kors reisde af naar de zuidelijke staat Louisiana, ver weg van het pluche in Washington. In vijf afleveringen spreekt ze met inwoners over de gevolgen van het beleid van Trump en wat dit betekent voor grote delen van de bevolking van Amerika. De komende vijf dagen komen er nieuwe afleveringen.

De eerste 100 dagen van een nieuwe president heeft een symbolische waarde. Deze dagen worden namelijk beschouwd als een referentie voor de rest van het presidentschap.

Aflevering 4: één voetbalveld per 45 minuten

De kust van Louisiana verliest een voetbalveld grondgebied per 45 minuten. Dit cijfer is niet afkomstig van milieuactivisten, maar uit een rapport van het Amerikaanse Geologische Onderzoeksinstituut. In zijn eerste 100 dagen heeft President Trump de beperkingen voor de vervuilende olie en gassector versoepelt en aangekondigd klimaatmaatregelen van zijn voorganger Obama te zullen afschaffen. Bijvoorbeeld door uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.

De bewoners van de kust zijn verdeeld: velen stemden voor Trump, maar anderen vrezen de resultaten van zijn klimaatbeleid, waaronder Monique, die behoort tot een lokale Indianenstam. 

Laura in Louisiana: Een voetbalveld per 45 minuten