Vrijdag 29 april woont Donald Trump 100 dagen in het Witte Huis. Tijdens de campagne was hij de man van de grote woorden en beloften. Wat komt daar in de praktijk van terecht? Wat vinden de Amerikanen van hun nieuwe leider? Verslaggever Laura Kors reisde af naar de zuidelijke staat Louisiana, ver weg van het pluche in Washington. In vijf afleveringen spreekt ze met inwoners over de gevolgen van het beleid van Trump en wat dit betekent voor grote delen van de bevolking van Amerika. De komende vijf dagen komen er nieuwe afleveringen.

De eerste 100 dagen van een nieuwe president heeft een symbolische waarde. Deze dagen worden namelijk beschouwd als een referentie voor de rest van het presidentschap.

Aflevering 2: meer olieboren = meer garnalen vangen

De vissers langs de kust van de golf van Mexico zijn heel blij met Trump. Hij heeft het Trans Pacific handelsakkoord (TTP) niet getekend. De vissers hopen dat daardoor de garnalenprijzen weer gaan stijgen, en dat Trump het olieboren gaat versoepelen. Veel werklozen uit de noodlijdende olie- en gasindustrie zijn de laatste jaren gaan vissen. Al die concurrentie is ze een doorn in het oog. "Meer boren betekent meer garnalen voor ons". 

Laura in Louisiana: Olieboren=meer garnalen vangen

Wat is TTP?

Het Trans-Pacific Partnership (TPP) is een vrijhandelsverdrag, waarover wordt onderhandeld tussen landen die aan de Stille Oceaan liggen. Doel van dit handelsverdrag is om de handel en investeringen tussen landen te bevorderen. Maar ook om innovatie en economische groei te stimuleren. Op 23 januari van dit jaar trok Amerika, onder leiding van Donald Trump, zich terug uit dit handelsverdrag. Volgens Trump dragen dit soort verdragen niet bij aan het behouden van banen in de VS. Ook moeten bedrijven in Amerika produceren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.