In honderden steden wereldwijd gingen dit weekend tienduizenden wetenschappers de straat op om te demonstreren. Ze protesteerden tegen de Amerikaanse president Trump, maar vooral ook vóór de wetenschap. 

De demonstranten maken zich grote zorgen over de bezuinigingen die Trump wil doorvoeren op bijvoorbeeld het milieuagentschap EPA, de NASA en zijn voorliefde voor ‘alternatieve feiten'.

Mee met de mars in Los Angeles

EenVandaag liep mee tijdens de March for Science in Los Angeles met het team van ‘Heal the Bay,’ een lokale milieuorganisatie wiens bestaansrecht in het geding komt als de voorgestelde bezuinigingen van Trump werkelijkheid worden. Ook gaan we langs bij de onderzoekers van het aquarium van Santa Monica. 

Bij de mars in Los Angeles liepen 12.000 mensen mee. Er zijn opvallend veel wetenschappers die onwennig met een protestbord in hun hand rondlopen. Een arts-onderzoeker:  “We komen eigenlijk te weinig op voor onze belangen maar dit kunnen we niet over onze kant laten gaan.” Een ander: “Ik had nooit gedacht dat ik op deze manier voor mezelf zou moeten opkomen.”

De officiële doelstelling van de mars is om op te komen voor wetenschap. Maar de aanleiding voor de mars is niemand ontgaan en dus wordt er vooral geageerd tegen president Trump.  “Het is onbestaanbaar dat onze president net doet alsof de opwarming van de aarde een Hoax is.” Aldus een professor aan de Universiteit van Zuid-Californië.

 

'Klimaatverandering verzinsel Chinezen'

Vooral onderzoeksinstituten en de het belangrijkste Amerikaanse milieuagentschap (EPA) kregen het zwaar te verduren tijdens de eerste 100 dagen van de nieuwe president. Trump heeft zijn twijfels over klimaatverandering nooit onder stoelen of banken gestoken. Zo twitterde hij vijf jaar geleden  bijvoorbeeld dat klimaatverandering een verzinsel is van de Chinezen om zo beter te kunnen concureren met de Amerikaanse industrie. 

Trump belooft ook een einde te maken aan alle ‘restricties op de productie van Amerikaanse energie die banen elimineren.’ En dan was er ook nog de opmerkelijke benoeming van Scott Pruit als hoofd van de Environmental Protection Agency. Pruitt heeft altijd veel kritiek gehad op het milieuagentschap - hij klaagde de EPA zelfs verschillende keer aan - en ook hij ontkent dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens.