‘I will be the greatest job producer that God ever created.’ Het was een van de gevleugelde uitspraken uit de verkiezingscampagne van Donald Trump. Nu hij het in het Witte Huis voor het zeggen heeft blijft werkgelegenheid een topprioriteit voor de voormalig zakenman. Zijn plannen zijn in ieder geval ambitieus te noemen: in 10 jaar tijd wil hij 25 miljoen extra banen creëren. 

Tijdens de campagne beloofde Trump dat het weer ‘America first’ zou worden wanneer hij het voor het zeggen zou hebben. En inmiddels heeft hij ook de eerste serieuze stappen gezet om meer banen te realiseren. Zo zette hij een streep door het vrijhandelsverdrag TPP, waar meer dan zeven jaar over was onderhandeld, omdat dit volgens Trump goedbetaalde banen terug zal brengen naar de VS en de maakindustrie een boost zal geven.  

Met zijn handtekening maakte Trump ook in een klap een einde aan het jarenlange verzet tegen de bouw van de Keystone en Dakota Access Pipeline. Volgens milieuorganisaties veroorzaakt de pijplijn onomkeerbare schade aan het milieu. Maar volgens Trump levert de bouw van de pijplijn vooral banen op en wegen de bezwaren niet op tegen de economische belangen die de pijplijn met zich meebrengt.  

En de nieuwe president ging nog veel verder in het ontmantelen van Obama’s klimaatbeleid, want de strenge milieuregels zouden volgens de huidige president vooral olieboorders en steenkoolmijners ernstig hinderen. Door beperkingen op de olie- en kolenindustrie op te heffen worden er miljoenen goedbetaalde banen gecreëerd aldus het Witte Huis. Maar of dat ook echt gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag. De olieprijs is nog altijd erg laag en om die reden is ook de productie flink is ingezakt. Experts vragen zich ernstig af of het tij nog wel te keren is. 

Om zijn belofte waar te kunnen maken is Californië misschien wel de sleutel tot zijn succes. Sinds 2009 zijn er in Californië alleen al ruim 1,7 miljoen extra banen gecreëerd. De sterke economie van Californië leunt zwaar op de export. Een handelsoorlog met bijvoorbeeld Mexico en China zou dan ook desastreus zijn voor de boeren, de havenwerkers, Silicon Valley en de filmindustrie. 

Ondanks het groene imago van de staat wordt er verder alleen in Texas en North Dakota meer olie geproduceerd dan in Californië. De olie business is goed voor ruim 188.000 banen en brengt ieder jaar zo’n 10 miljard aan belastinginkomsten in de staatskas van Californië. Het zijn juist deze banen die Donald Trump wil vermenigvuldigen door strenge klimaatregels te schrappen en door een soepelere belastingregels in te voeren. 

Bakersfield

EenVandaag brengt een bezoek aan Bakersfield, het hart van de olie industrie waar afgelopen november ruim 55% van de inwoners op Trump heeft gestemd. Daarnaast gaan we langs bij de boerderij van Tom Barcello, want behalve olie is Californië ook rijk aan boerderijen en wijngaarden. 

Veel van de landarbeiders zijn illegaal, en dat zijn er een hoop in een industrie van 35 miljard. De boeren in Californië zijn dus automatisch afhankelijk van deze groep illegale arbeiders. Als de illegalen het land uit worden gezet hebben de boeren een groot probleem. Toch zijn het juist ook deze boeren die op Trump hebben gestemd. Waarom? Omdat ze zijn zakelijk instinct waarderen, omdat Trump beloofde het droogteprobleem op te lossen en omdat Trump een einde wil maken aan veel handelsakkoorden. 

Tom Barcellos is een van die boeren, hij runt een gigantische melkboerderij op zo’n 3 uur rijden van Los Angeles. De boerderij is al sinds 1930 in het bezit van de familie Barcello en het wordt nu gerund door de 5e generatie Barcellos. Tom Barcello had afgelopen zomer zelfs een persoonlijke ontmoeting met Trump tijdens een van zijn campagnebijeenkomsten. Wat vindt hij van wat Trump tot nu toe bereikt?