Donald Trump is morgen precies 100 dagen president van de Verenigde Staten. De Amerikanen zelf noemen het ook wel de ‘presidential honeymoon.’ Tijdens deze periode heeft de kersverse president namelijk het momentum om een vliegende start te maken en zijn belangrijkste plannen direct uit te rollen: over het algemeen is de publieke opinie (nog) gunstig en zet het Congres niet direct de hakken in het zand. Maar met team Trump in het Witte Huis loopt alles anders dan anders. 

Trump ging van start met een historisch lage approval rating van ongeveer 39% en in het Congres staat hij niet alleen op gespannen voet met de Democraten maar ook met prominente leden van zijn eigen Republikeinse partij. 

Vooral in de eerste dagen regende het decreten, ging het vaker over alternatieve feiten dan de waarheid en werd er regelmatig ruzie gemaakt met bondgenoten. Maar inmiddels heeft Trump toch ook serieuze stappen gemaakt ‘to bring back real jobs’. Hij zette de bouw van de omstreden Keystone pijplijn door, gaf het startschot voor de bouw van de muur met Mexico en ontmantelde Obama’s klimaatbeleid waarmee olieboorders en steenkoolmijners volgens Trump worden gehinderd. Toch waren er ook een aantal uiterst pijnlijke nederlagen voor Trump: Obamacare wordt (vooralsnog) niet ontmanteld, het inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners van 7 moslimlanden is van tafel geveegd door rechters en er is op de achtergrond de continu aanwezige affaire over de connecties tussen het team van Trump en de Russische regering.

Trump beloofde zijn kiezers om Washington D.C. op zijn kop te zetten. Vinden de mensen die op hem hebben gestemd dat hij daar tot nu toe in is geslaagd? Wat valt er al te zien van de uitwerking van Trumps plannen en wat merken de gewone Amerikanen daar van in hun dagelijkse leven? EenVandaag reist af naar Los Angeles, Californië op zoek naar het antwoord. 

Immigratie

Het was misschien wel het meest besproken onderwerp in de verkiezingscampagne van Donald Trump: immigratie. Trump beloofde een hard immigratiebeleid en in zijn speeches moesten illegale Mexicanen het vaak ontgelden. Ook tijdens de eerste 100 dagen in het Witte Huis is immigratie een speerpunt gebleken van het het nieuwe beleid onder president Trump. Het inreisverbod mag dan snel zijn gesneuveld, het startschot voor de bouw van de omstreden muur tussen de VS en Mexico is gegeven en ook de grensbeveiliging is in korte tijd flink opgevoerd. Onder andere wordt er nu gewerkt aan het realiseren van extra detentiecentra aan de grens en komen er 5000 extra agenten om de grens te bewaken. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de Amerikaanse immigratiedienst (ICE). Het aantal agenten dat verantwoordelijk is voor de opsporing en deportatie van illegale immigranten wordt verdrievoudigd.

De familie Avelica-González werd afgelopen februari keihard geconfronteerd met deze nieuwe werkelijkheid. Rómulo Avelica-González woont al meer dan 25 jaar in de Verenigde Staten, samen met zijn vrouw en vier dochters. Iedere ochtend brengt hij zijn dochters naar school, maar op een ochtend in februari bleek dat een cruciale fout. Voor de ogen van zijn dochter Fatima (13) wordt hij gearresteerd door de immigratiedienst. Want, tot op de dag van vandaag heeft Rómulo geen geldige papieren en ook al hebben al zijn dochters de Amerikaanse nationaliteit, Rómulo’s verblijf in de VS is nog altijd illegaal. De immigratiedienst wil Rómulo deporteren naar Mexico, maar zijn familie en een handjevol advocaten zetten nog steeds alles op alles om zijn uitzetting te voorkomen.