Hoe gaan we straks op vakantie, nu de geboekte vakantie in een Frans huisje of de vliegvakantie naar een ver oord er waarschijnlijk niet in zit? Er zijn verschillende alternatieven voor vakantie in eigen land.

Hij mag het eigenlijk niet zeggen, maar het zijn goede tijden voor caravan- en camperverkoper Willem van Dijk. Vorige maand had hij nog te kampen met annuleringen, maar nu krijgt hij wel veel aanloop. "Ik ben best een beetje euforisch. 2 weken geleden zat ik in zak en as door de annuleringen en de onzekerheid over de handel. Ik heb de crisis van 2008 tot 2010 meegemaakt, maar deze crisis vind ik ongrijpbaarder."

Geen vliegtuig, maar de camper

Het valt Van Dijk op dat hij ook andere klanten krijgt dan normaal. "Mensen die normaal gesproken zouden vliegen, kiezen nu voor een camper. Er kwam laatst een man met een dikke auto die een camper kwam bestellen. Hij zei: mijn boot ligt in de Middellandse Zee, daar kan ik niet heen. Dus wil ik nu een camper."

Van Dijk snapt de interesse in caravans en campers wel. "Je bent zelfvoorzienend, hebt je eigen bed, keuken en wc bij je. Mensen hebben het idee dat dit de veiligste manier van vakantie vieren is."

Gaat het zwembad wel open?

Ook campingeigenaar Björn Willemsen merkt dat veel mensen kiezen voor een vakantie in eigen land. Hij krijgt meer boekingen voor deze zomer, vooral in de maanden juli en augustus. Willemsen verhuurt onder andere kampeerplekken, huisjes en camperplaatsen. Hij krijgt veel vragen van klanten bij het boeken. "Ik merk toch wel wat reserve. Mensen vragen of de boeking toch nog kan worden geannuleerd of kan worden omgezet in een voucher."

De meeste vragen krijgt hij over het zwembad. "De eerste vraag die mensen stellen is of die in de zomer open is. Ik hoop van ganser harte dat dan kan; als dat niet doorgaat, dan heb ik een probleem. Voor veel van de klanten, gezinnen met kleine kinderen, is een zwembad een must. Als dat wegvalt, ben ik bang dat de boekingen worden geannuleerd."

Lees ook

Binnenkort uitverkocht voor de zomer

Naast de campers en de camping in eigen land zijn de natuurhuisjes van oprichter Tim van Oerle erg in trek. Hij en zijn medewerkers zijn overvallen door de vele boekingen. "Het ging bizar snel. Na de persconferentie van Rutte op 21 april zagen we ineens een stijging in het aantal boekingen. Eerst waren het last minute boekingen, maar sinds het laatste weekend van april vooral voor de zomervakantie, met name juli."

Er zijn al zo'n drie tot vier keer meer boekingen gedaan dan normaal. "Als het zo doorgaat dan verwachten we dat we binnen 4 à 5 weken helemaal uitverkocht zijn."

Geen fysiek contact

De huisjes zijn volgens Van Oerle in trek omdat ze omgeven zijn door natuur, en je weinig tot geen andere mensen in de directe nabijheid hebt. De boekingen zijn allemaal binnenlands, van Nederlandse klanten voor Nederlandse huisjes. Vooral in Gelderland wordt geboekt, maar ook in Overijssel, Limburg en zelfs in Brabant.

Om extra voorzichtig te zijn, biedt hij ook het contactloos verblijf aan. Boeken mensen die optie, dan is er geen fysiek contact met de verhuurder. De sleutel ligt al ergens klaar en er wordt extra schoongemaakt in het huisje.

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.