75 jaar bevrijding, het zou groots en memorabel gevierd worden. Maar toen gooide het coronavirus roet in het eten. Herdenkingsbijeenkomsten, festivals en andere activiteiten, alles moest worden afgelast. Toch vieren we 5 mei, zelfs in tijden van Corona.

Wat hij het meest mist op bevrijdingsdag dit jaar? Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, moet er even over nadenken: "Misschien wel het bevrijdingsconcert op de Amstel. Dat is elk jaar zo'n bijzonder en prachtig gebeuren, het is echt heel erg jammer dat dit moest worden afgelast."

Memorabel bezoek van Merkel gaat niet door

En dan de speech van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die speciaal voor de 75e viering van bevrijdingsdag was uitgenodigd. Dat ook dit - in velerlei opzichten memorabele - bezoek niet door kan gaan, vindt Van Kooten misschien wel de grootste teleurstelling.

Jaren is het comité bezig geweest met de planning om het bijzondere jubileum luister bij te zetten. Speciale activiteiten, festivals, bijeenkomsten door het hele land, het coronavirus heeft een dikke streep door al deze plannen gezet.

Griezelig lege Dam

Binnen een paar weken moesten er alternatieven worden verzonnen zodat het jubileumjaar niet toch ongemerkt voorbij zou gaan.

Gisteravond hield Koning Willem Alexander op een haast griezelig lege Dam een historische toespraak en werden er in het hele land kransen gelegd - zij het zonder publiek en zonder toespraken.

Iconisch lied van Ramses Shaffy

Om bevrijdingsdag ondanks alle afgelaste festiviteiten toch een feestelijk randje te geven ondersteunt het Nationaal Comité 4 en 5 mei het initiatief van Claudia de Breij om het iconische lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken.

Alle radiozenders zijn uitgenodigd om het lied om 5 voor 5 op 5 mei uit te zenden. Roxeanne Hazes schreef op verzoek van het Nationaal Comité een eigen versie van het nummer.

'Vrijheidssessie' met Roxanne Hazes

Beiaardiers doen mee

Ook alle beiaardiers in Nederland zijn gevraagd om het nummer vandaag te spelen. Beiaardier Bauke Reitsma en veel van zijn collega's doen graag mee.

Reitsma zal het lied van Shaffy op verschillende momenten van de dag op een carillon spelen, onder meer rond de middag vanaf de toren van de St. Laurenskerk in Weesp.

Vrijheid is opeens iets kwetsbaars geworden

Door het coronavirus kan de bevrijding dit jaar op 5 mei niet gevierd worden zoals we dat gewend zijn. Toch zal de 75e bevrijdingsdag zeker niet ongemerkt voorbij gaan.

Het lijkt alsof mensen er juist meer bij stil staan, vermoedt een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, nu veel dagelijkse dingen tijdelijk niet meer mogelijk en vrijheid iets kwetsbaars lijkt te zijn geworden.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.