Jonge mensen die bij een corona-risicogroep horen, leven al maanden thuis in isolatie. Eén verkeerd contactmoment kan namelijk al fataal zijn. Ze voelen zich ongehoord en startten een actie om aandacht te vragen van de politiek: #KaartjeUitIsolatie.

Eerder dit jaar ontstond op Twitter ophef over de opvatting dat alleen het 'dorre hout' van de samenleving vatbaar zou zijn voor het coronavirus. Veel jongeren die door een beperking of ziekte bij een risicogroep horen, waren woedend en zetten een virtuele actie op touw: 'Wij zijn #GeenDorHout.'

Nieuwe actie #KaartjeUitIsolatie

Helaas had de actie weinig effect. "Wat heeft de overheid gedaan om ons te beschermen? Het dringende advies om een mondkapje te dragen is niet genoeg", zegt MS-patiënt en actievoerder Sabine Tebbens (36). "Ik zit al 7 maanden volledig geïsoleerd binnen omdat de kans dat ik kom te overlijden zeer groot is als ik besmet raak met COVID-19." Ze beschrijft de afgelopen tijd als een 'buitengewoon eenzame periode'. "Mensen kunnen zich niet voorstellen wat dat mentaal met je doet."

Om meer aandacht te vragen voor de situatie van jonge mensen die thuis in isolatie zitten, heeft Sabine samen met anderen iets nieuws bedacht: #KaartjeUitIsolatie. Jonge mensen in een corona-risicogroep sturen tussen 10 en 25 oktober massaal ansichtkaarten naar premier Rutte om aandacht te vragen voor hun situatie.

Boodschap ansichtkaart

Ook de 28-jarige Maranke Wieringa stuurde een ansichtkaart aan Rutte. Haar artsen achten de kans groot dat ze een bindweefselstoornis heeft, maar het wordt nog onderzocht. Ze hoort in elk geval bij een risicogroep. Maranke heeft al maanden geen supermarkt vanbinnen gezien. Naar terrassen durft ze niet. "Ik vind het belangrijk dat we ons laten zien, juist omdat we niet zichtbaar zijn."

#KaartjeUitIsolatie heeft een ironische boodschap, legt ze uit. "Terwijl half Nederland afgelopen zomer op vakantie ging en het virus in de koffer mee terug nam, zaten wij thuis op onze balkonnetjes of in de achtertuin. Daardoor kwamen we op het idee om massaal 'vakantie-kaartjes' vanuit isolatie te sturen met uitzicht vanuit onze woonkamer."

Niet meedoen in de samenleving

Doordat Maranke geen boodschappen kan doen, laat ze alles bezorgen. "Ik kan dat gelukkig betalen, maar als je hier bijvoorbeeld het geld niet voor hebt wordt dat heel lastig. En dat is het crue van deze situatie, want veel mensen hebben dat geld niet. Zij kunnen dus geen kant op."

Volgens Maranke wordt er van haar en andere mensen met een ziekte of beperking verwacht dat zij zich afschermen van de samenleving. "Het wordt namelijk niet veilig genoeg voor ons wordt gemaakt. Maar wij zijn, net als iedereen, onderdeel van de samenleving. Op een gegeven moment moeten we gewoon naar buiten kunnen."

Aansporen tot actie

MS-patiënt Sabine hoopt dat deze nieuwe actie verschil gaat maken. Maar volgens haar is er meer nodig dan alleen aandacht. "We kunnen dit probleem pas echt aanpakken als iedereen zich aan de maatregelen houdt. Hier moet echt strenger op worden gelet vanuit de overheid. Maar dat wordt nog niet goed genoeg gedaan. Het liefst stonden wij ook op het Malieveld te protesteren om dat duidelijk te maken, maar dat gaat nou eenmaal niet. Hierdoor worden wij niet gezien."

Sabine werd laatst wakker met nieuwsbeelden van feestende mensen op een plein. "Ze stonden daar met z'n allen, omdat ze nog één keer konden uitgaan voor de gedeeltelijke lockdown. Dat voelt zó oneerlijk. Ik hoef niet per se naar een feestje, maar ik wil op een gegeven moment ook een keer naar een terrasje kunnen, naar een museum gaan of zoiets simpels doen als een ijsje halen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.