Op Twitter plaatsen tientallen zorgverleners filmpjes van zichzelf terwijl ze een houten tong-spateltje in tweeën breken. Met de actie 'Breek een lans voor de co' willen ze aandacht vragen voor het gebrek aan stagevergoedingen voor co-assistenten.

De actie is een initiatief van belangenorganisatie De Geneeskundestudent en de Landelijke vereniging Artsen in Dienstverband. Zij vinden dat mensen die co-schappen lopen, in elk ziekenhuis een vergoeding moeten krijgen. Nu krijgen co-assistenten alleen in universitaire ziekenhuizen een vergoeding van 100 euro per maand.

'Meer dan 50 werkuur per week'

Co-schappen zijn een soort korte stages van anderhalve maand voor geneeskundestudenten. De laatste 2 jaar van hun zesjarige studie lopen geneeskundestudenten co-schappen op verschillende afdelingen binnen of buiten het ziekenhuis. Volgens De Geneeskundestudent werkt meer dan 80 procent van alle co-assistenten 50 uur per week of meer. 30 procent zou zelfs meer dan 60 uur per week werken.

Op de website van initiatiefnemer De Geneeskundestudent schrijft voorzitter Amir Abdelmoumen dat de hoge werkdruk de toegankelijkheid van de studie belemmert. "Omdat je naast je co-schappen geen tijd hebt om te werken, heb je haast wel ouders nodig die je financieel steunen. Dat maakt de studie niet bepaald toegankelijk voor iedereen."

Nieuwe CAO

De initiatiefnemers willen dat de vergoeding voor co-assistenten wordt opgenomen in de nieuwe CAO Ziekenhuizen. Onderhandelingen voor die CAO zijn in juli dit jaar stukgelopen. Met deze actie hopen de initiatiefnemers dat ook de co-assistenten niet onopgemerkt blijven in het onderhandelingsproces.

"Ons doel was om een explosie op social media te creëren, en dat is gelukt", zegt een woordvoerder. "Mensen hebben massaal filmpjes van zichzelf gedeeld. De actie begon om 12 uur, en om kwart over 12 waren we trending. Het is zeker gelukt om aandacht te krijgen voor de co-assistent."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.