De beschuldigingen vliegen over en weer tussen het bestuur van Forum voor Democratie en Thierry Baudet. Hij wil de partij in tweeën splitsen en de naam behouden. Het bestuur wil dat leden zich uitspreken over de positie van Baudet.

"Ik denk dat Baudet akkoord gaat met die wens van het bestuur", zegt Chris Aalberts, die FVD de afgelopen jaren volgde en het boek De partij, dat ben ik schreef. Er zou dan een algemene ledenvergadering worden georganiseerd. Het bestuur doet dat alleen als Baudet een mediastop neemt en zijn plek in het bestuur opgeeft.

Leden maken Baudet winnaar

Als de leden een zegje krijgen over wat er moet gebeuren, dan krijgt Baudet volgens Aalberts vrijwel gegarandeerd steun. "De kans is groot dat hij daar als winnaar uitkomt. De leden die kritisch zijn, zijn namelijk binnenkort weg. want die zeggen nu hun lidmaatschap op. Dus de fans van Baudet blijven. De naam van de partij en Baudet blijven dan ook een eenheid", vertelt hij.

Het bestuur en Baudet staan lijnrecht tegenover elkaar. De fracties in het land zijn op de hand van het partijbestuur en niet op die van Baudet, zegt Aalberts. "Je kunt heel duidelijk zien dat er bepaalde kampen zijn. Het Europees Parlement is op de hand van Annabel Nanninga, en de helft van de provincies ook. Van veel provincies weten we het ook niet, maar zelfs als iedereen van wie we het niet weten achter Baudet zou staan, is er nog steeds een meerderheid voor Nanninga. Het heeft verder geen invloed, maar het zegt wel dat de kritiek op Baudet heel groot is geworden." Zelf houdt Aalberts dat in een excel-sheet bij op Twitter.

Chris Aalberts in EenVandaag over Thierry Baudet en Forum voor Democratie

Als Baudet voor zichzelf begint

Nanninga eiste dinsdag dat Baudet niet op de kieslijst van Forum komt. Hij zou op staande voet geroyeerd moeten worden. "Als Baudet dan zelf een andere partij opricht, is het gedaan voor Forum voor Democratie", zegt Aalberts.

"Forum zonder Baudet wordt natuurlijk helemaal niks. Hij neemt al zijn fans mee naar zijn nieuwe partij. Je kunt wel heel erg tegen Baudet zijn - en daar zijn goede redenen voor- maar de vraag is wat je overhoudt als je hem eruit zet. Ik zou zeggen, heel weinig."

Lees ook

Mensen moeten wennen

Mensen die Baudet hoog op de kandidatenlijst hadden gezet, keren zich een voor een tegen hem af en doen uitspraken over hem. "Je hebt gematigden en extremen. Baudet zit aan de extreme kant. Maar tot 2019 is hij gematigd geweest, omdat de heer Otten daar zat en toch redelijke gematigde standpunten had voor deze politieke hoek. Dus dat heeft tot 2019 extremisme afgedekt."

Sinds Baudet in zijn eentje aan het roer staat, is de uitstralingen van Forum voor Democratie veranderd, zegt Aalberts. "Mensen worden pas heel laat wakker en zien dat die koers is veranderd. Mensen die rechts zijn en het in principe eens zijn met bijvoorbeeld minder migratie, hebben veel meer tijd nodig om te zien dat dit allerlei grenzen over gaat."

Lees ook

Wilders

Wat moet de kiezer nu? "Ik vind eigenlijk dat we één man zijn vergeten in deze 6 dagen", zegt Aalberts. Die zit al 6 dagen klaar met champagne en kan dat in gaan schenken: Geert Wilders."

"Die heeft dezelfde opvattingen als Baudet, maar heeft zijn partij op orde en heeft een goed gevulde lijst. Dus heel veel mensen zullen daarnaartoe gaan", zegt Aalberts.

Bekijk hier de Nieuwstrend uit de tv-uitzending van EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.