Ingrid Oomen beloofde haar stervende moeder Tine dat ze er alles aan zou doen om te voorkomen dat haar behandelend oncoloog ooit nog aan het werk komt. De arts van het Radboudumc maakte in veel dossiers ernstige fouten.

"Waarom is er niet naar ons geluisterd, heeft niemand ingegrepen?" Het liefst zou Ingrid alle betrokkenen op het matje roepen omdat haar moeder Tine "niet goed is behandeld." Ze heeft het bijna 3 jaar na de dood van haar moeder nog erg moeilijk. En zolang ze geen antwoord krijgt op haar vragen, blijft die wond open. De arts die haar moeder heeft behandeld vecht vandaag in hoger beroep haar ontslag aan.

'Slechte zorg'

Tine Oomen overleed 1 november 2017 aan de gevolgen van darmkanker met uitzaaiingen. In november 2015 werd ze ziek. En door de huisarts doorgestuurd naar het Radboudumc in Nijmegen. Bij haar behandeling waren veel artsen betrokken, maar haar hoofdbehandelaar was een medisch oncoloog.

Deze arts, gespecialiseerd in darm- en borstkanker, werd augustus vorig jaar door het ziekenhuis op non-actief gesteld, omdat ze slechte zorg leverde. Volgens het ziekenhuis was er sprake van disfunctioneren op communicatief, organisatorisch en medisch inhoudelijk vlak. Het ziekenhuis begon een ontslagprocedure bij de kantonrechter.

Ingrid bekijkt oude foto's van moeder Tine
Bron: EenVandaag
Ingrid bekijkt oude foto's van moeder Tine

Uitzaaiingen niet opgemerkt

Volgens Ingrid kwam de behandeling bij haar moeder te laat op gang kwam. "We moesten overal achteraan bellen en mijn moeder kreeg steeds weer andere artsen." Nog voordat er een behandelplan was, moest Tine plotseling worden geopereerd en kreeg ze een stoma.

De kankerbehandeling die volgde bestond uit chemokuren. Daar werd Tine erg ziek van. Later bleken er bij die chemokuren grote fouten te zijn gemaakt. Ook zijn uitzaaiingen naar de hersenen en nek niet opgemerkt. Ze werden volgens Ingrid door de oncoloog als 'onmogelijk' en 'het is artrose' weggewimpeld.

Lees ook

'Ernstige fouten gemaakt'

De arts was 7 jaar werkzaam als medisch oncoloog in het Radboudumc. Volgens het ziekenhuis kwamen de eerste klachten binnen in april 2019, van zowel patiënten als artsen. Gesprekken om tot betere zorg te komen leverden niets op. Een interne commissie deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat er sprake was van disfunctioneren.

Het Radboudumc spitte 288 dossiers door van patiënten van de betreffende arts tussen mei 2017 en augustus 2019, een onafhankelijk deskundige keek toe. Uit dat onderzoek bleek dat er bij 45 patiënten sprake was ernstige fouten, medisch, communicatief of organisatorisch. In één geval was sprake van 'een mogelijke calamiteit'. Deze zaken zijn volgens het ziekenhuis doorgegeven aan de Inspectie Volksgezondheid. Ook stond de arts enige tijd niet ingeschreven in het BIG-register, wat betekent dat ze haar papieren niet op orde had en onbevoegd aan het werk was.

Rouwkaart van Tine Oomen
Bron: EenVandaag
Rouwkaart van Tine Oomen

'Niets aan de hand'

Het dossier van Tine Oomen zat in de categorie 'ernstige fouten', zo bleek uit het onderzoek van het ziekenhuis. Ingrid: "Mijn moeder had zoveel pijn in haar rug. Ook daar bleken later uitzaaiingen te zitten. Ze had veel eerder bestraald moeten worden, dan was het dragelijker geweest." Maar volgens de arts was er sprake van artrose, vertelt ze.

In janurari 2017 gaf Ingrid bij de oncoloog aan dat haar moeder soms verward was, rare dingen zei. "Ik zei dat ik het gevoel had dat er iets in haar hersenen aan de hand was. Maar volgens de arts kon dat niet het geval zijn, want darmkanker zaaide eigenlijk nooit uit naar de hersenen. Wel beloofde ze dat ze de laatste MRI nog eens zou bekijken. Een half uur later belde de oncoloog met de mededeling dat er niets aan de hand was."

Tóch een hersentumor

Nadat Tine Oomen in september 2017 kort achter elkaar twee keer op de spoedeisende hulp van het Radboudumc belandde, werd ze opgenomen en volgde er toch een MRI. Via de zaalarts hoorde Tine dat er een tumor was geconstateerd, zo groot als een pingponbal. Achteraf ook al zichtbaar op een scan van december 2016.

"Mijn moeder, die tot dat moment geen kwaad woord over de arts wilde horen, was er toen helemaal klaar mee. Ze wilde de oncoloog niet meer zien", vertelt Ingrid. Kort daarna volgde een hersenoperatie. Achteraf vraagt Ingrid zich af waarom haar moeder nog zo'n zware operatie moest doormaken terwijl ze overal uitzaaiingen had. Tegen haar moeder was gezegd dat ze binnen een week of 6 weer de oude zou zijn. Maar 6 weken later overleed Tine Oomen, 74 jaar oud. Van de behandelend oncoloog heeft de familie Oomen nooit meer iets gehoord.

Zaak nog niet klaar

Vorige week had Ingrid een gesprek met het nieuwe hoofd van de afdeling oncologie van het Radboudumc, om over het dossieronderzoek te praten. Terloops kwam Ingrid er nog achter dat de zware nekpijnen waaraan haar moeder leed, veroorzaakt werden door een andere tumor. Daarover is nooit iets aan de familie gemeld. "Toen heb ik flink gehuild. Waarom is ons dit niet verteld?"

Voor Ingrid Oomen is de zaak nog niet klaar. Ze is van plan het ziekenhuis aansprakelijk te stellen en een advocaat in de arm te nemen. Het ziekenhuis heeft haar van deze mogelijkheid op de hoogte gesteld en aangeboden de advocaat te betalen. Ingrid: "Ik heb mijn moeder op haar sterfbed beloofd dat ik ervoor zal zorgen dat deze arts nooit meer aan het werk zal komen." Acht andere nabestaanden hebben inmiddels ook een claim bij het Radboudumc ingediend.

Hoger beroep vandaag

De advocaat van de betrokken oncoloog meldt dat hij, zolang de zaak onder de rechter is, afziet van commentaar. De oncoloog heeft afgelopen december bij de kantonrechter gezegd dat ze haar "stinkende best" heeft gedaan om geen onverantwoorde zorg te leveren. En dat ze de afgelopen 3 tot 4 jaar op het randje van een burn-out zat. Er speelde veel in de privésfeer, zoals een vechtscheiding.

Ze hoopt dat ze de kans krijgt om te verbeteren. Ook het feit dat ze niet in het BIG-register stond ingeschreven, noemde ze 'een serieuze zaak'. De kantonrechter ging toen niet akkoord met het ontslag van de arts, omdat het onderzoek van het ziekenhuis nog niet was afgerond. De ontslagzaak dient vandaag in hoger beroep bij het Gerechtshof in Arnhem.

Radboudumc stelt orde op zaken

Het Radboudumc zegt naar aanleiding van het onderzoek naar het functioneren van de arts extra maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen. Er is een verbeterplan gemaakt. Specialisten bespreken klachten vaker gezamenlijk en er zijn vaste afspraken gemaakt om in elkaars patiëntendossiers te kijken. Verder loopt er een extern onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren en om ervan te leren.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.