Het Radboudumc mag de oncoloog die geen goede zorg leverde en op non-actief was gezet niet ontslaan. Het onderzoek naar deze arts is nog onvoldoende afgerond. Dat oordeelt de kantonrechter in Nijmegen vandaag.

Het is begrijpelijk dat het ziekenhuis een onderzoek naar de arts is begonnen, maar de aanwijzingen voor disfunctioneren zijn onvoldoende voor ontslag, zegt de kantonrechter. Het feit dat uit een voorlopige tussenstand blijkt dat er in de medische zorg bij sommige patiënten ernstig tekort is geschoten, is volgens de kantonrechter "wellicht geen fraai beeld maar het ziekenhuis heeft dat onderzoek nog onvoldoende uitgewerkt." De kantonrechter vindt ook dat de betrokken oncoloog nog onvoldoende op de aantijgingen heeft kunnen reageren.

info

EenVandaag meldde gisteren dat het Radboudumc de medisch specialist op non-actief heeft gezet omdat er sprake was van disfunctioneren, zowel medisch-inhoudelijk, professioneel als communicatief. 300 dossiers van kankerpatiënten die de afgelopen 2 jaar door de arts zijn behandeld worden nu onder de loep genomen om te kijken of de patiënten de juiste zorg hebben gehad. Dat onderzoek moet in februari klaar zijn.

Onbevoegd handelen

De ontslagen arts werkte ruim 7 jaar op de afdeling medische oncologie van het ziekenhuis en was gespecialiseerd in borst- en darmkanker. Er kwamen volgens het ziekenhuis klachten binnen over de arts van zowel patiënten als van artsen.

Uit het vonnis van de kantonrechter blijkt ook dat de oncoloog een tijdlang onbevoegd haar vak heeft uitgeoefend. Van eind mei 2017 tot begin februari 2018 stond ze niet als internist geregistreerd in het BIG-register. Ook stond ze enkele maanden niet geregistreerd als arts en ze heeft nooit geregistreerd gestaan als internist oncoloog.

Lees ook

'Zeer serieuze zaak'

Volgens hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein is dit "een zeer serieuze situatie. Feitelijk ben je dan onbevoegd om als arts te werken, dan vervalt je license to operate. Daar kan het ziekenhuis problemen mee krijgen, je mag iemand niet laten werken die niet geregistreerd staat."

Het Radboudumc zegt dat de arts zelf als eerste verantwoordelijk is dat de papieren op orde zijn. "Wij controleren hier regelmatig op, maar we zullen nog beter naar onze controlesystemen kijken."

'Onnauwkeurig werken'

Uit het vonnis blijkt verder dat het ziekenhuis aanvoerde dat er het afgelopen jaar meerdere gesprekken met de medisch specialist zijn geweest over haar functioneren. Dat er vanaf de indiensttreding geregeld klachten binnenkwamen van teamleden over onnauwkeurig werken en dat ze regelmatig steken liet vallen. Ook zaten er 10.000 niet afgehandelde berichten in haar mailbox.

De betrokken oncoloog snapt dat ze op non-actief is gezet. Ze geeft aan dat ze haar "stinkende best" heeft gedaan om geen onverantwoorde zorg te leveren. En dat ze de afgelopen 3-4 jaar op en neer op het randje van een burn-out heeft gezeten. Er speelde in die tijd veel in de privésfeer, zoals een vechtscheiding. Ze hoopt dat ze de kans krijgt om te verbeteren. Ook het feit dat ze niet in het BIG-register stond ingeschreven noemt ze een serieuze zaak.

info

Reactie Radboudumc

Het Radboudumc vindt de uitspraak van de kantonrechter teleurstellend en gaat verder met het onderzoek naar het functioneren van de oncoloog. De arts blijft voorlopig op non-actief, aldus het ziekenhuis.

Kijk hier de reportage over het Radboudumc die we donderdag maakten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.