Het Radboudumc moet een oncoloog die al sinds 2019 op non-actief staat haar baan teruggeven. Het is al de derde keer dat de rechter tot die uitspraak komt. Bovendien moet het ziekenhuis de negatieve berichten over de arts rectificeren.

De arts werkte al 7 jaar op de afdeling medische oncologie van het ziekenhuis. En was gespecialiseerd in borst- en darmkanker. Ze werd op non-actief gezet nadat er klachten kwamen van zowel patiënten als artsen. Volgens het ziekenhuis was er sprake van disfunctioneren, medisch inhoudelijk, communicatief en professioneel. Gesprekken om tot betere zorg te komen leverden volgens het ziekenhuis niets op.

Ontslagprocedure

Het ziekenhuis begon een ontslagprocedure bij de kantonrechter. De arts won die zaak omdat een onderzoek naar haar functioneren onvoldoende was afgerond. Het Radboudumc ging in hoger beroep. En liet 300 dossiers van patiënten van de arts doorlichten.

Volgens het ziekenhuis was bij ruim 40 patiënten sprake van ernstige fouten. Zoals verkeerde doses chemotherapie en foute en gemiste diagnoses. De Inspectie Volksgezondheid onderzoekt deze dossiers momenteel. Veel patiënten van de arts of hun nabestaanden hebben inmiddels schadeclaims ingediend bij het Radboudumc.

Lees ook

'Geen medische missers'

Maar volgens het Gerechtshof is niet gebleken dat er sprake was van medische missers en heeft het ziekenhuis te weinig gedaan om de arts de kans te geven haar functioneren te verbeteren. Ontslag was dan ook niet mogelijk volgens het Gerechtshof.

Het ziekenhuis moest haar weer in dienst nemen. Dat was september vorig jaar. Maar de oncoloog zit nog steeds thuis. In februari begon ze een kort geding, waarin ze haar baan terugeiste. Volgens het ziekenhuis moest eerst het vertrouwen in haar worden hersteld en zou de arts daarna pas met een verbetertraject weer aan het werk mogen. Intussen ging het ziekenhuis in cassatie bij de Hoge Raad.

Rectificatie

Ook eist de oncoloog dat het ziekenhuis een rectificatie plaats omdat haar reputatie zeer ernstige schade zou hebben opgelopen. De rechter geeft de arts nu gelijk. Het ziekenhuis moet haar weer in dienst nemen en actief bijdragen aan het herstel van vertrouwen.

Wel zegt de rechter dat de arts niet zomaar haar werk weer mag doen. Ze moet beginnen in een team en gezamenlijk patiënten bespreken en beslissingen nemen. Verder moet er een onafhankelijke supervisor komen. Als dat binnen 6 maanden goed verloopt, kan de arts volgens de rechter haar oude baan terugkrijgen. Dat patiënten en nabestaanden klachten en schadeclaims hebben ingediend doet daar volgens de rechter niet aan af. Omdat niet vaststaat dat de arts daar verantwoordelijk voor is, zegt de rechter.

Tuchtzaak

De advocaat van veel nabestaanden is teleurgesteld over de uitspraak. "Ik vind het niet kunnen dat de arts weer aan het werk gaat", zegt hij. De advocaat gaat met nabestaanden in overleg over een mogelijke tuchtzaak tegen de oncoloog.

De tuchtrechter moet zich dan uitspreken over het medisch handelen van de arts. Het Radboudumc beraadt zich nog op de uitspraak. De advocaat van de oncoloog was niet voor commentaar bereikbaar.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.