De oncoloog die door het Radboudumc in Nijmegen op non-actief is gezet wegens disfunctioneren, wil weer aan het werk. Ze heeft een kort geding tegen het ziekenhuis aangespannen om dat voor elkaar te krijgen.

De oncoloog werkte 7 jaar in het Radboudumc en werd in augustus 2019 op non-actief gezet. Volgens het ziekenhuis leverde ze slechte zorg. Er waren klachten van patiënten en artsen. Gesprekken om tot betere zorg te komen, leverden volgens het Radboudumc niets op. Het ziekenhuis begon een ontslagprocedure bij de rechter.

'Ernstige fouten'

Het Radboudumc spitte bijna driehonderd dossiers door van patiënten van de oncoloog. Daaruit zou blijken dat bij ruim veertig patiënten sprake was van ernstige fouten, zoals verkeerde doses chemotherapie en foute en gemiste diagnoses.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt nog een aantal van deze zaken. Ook heeft de oncoloog een tijd onbevoegd gewerkt, omdat ze niet stond ingeschreven in het BIG-register.

Lees ook

'Geen medische missers'

Het Radboudumc verloor de ontslagzaak in hoger beroep. Volgens het Gerechtshof is niet gebleken dat er sprake was van medische missers en heeft het ziekenhuis de arts niet de kans gegeven om haar werk te verbeteren.

Het Gerechtshof oordeelde vorig jaar september dat de oncoloog weer aan het werk moet. Het Radboudumc ging in cassatie bij de Hoge Raad. Wanneer die zaak dient, is nog niet bekend.

De moeder van Ingrid Oomen overleed nadat haar behandelend oncoloog in het Radboudumc 'ernstige fouten' maakte, vertelde zij in juli 2020 aan EenVandaag.

Nabestaanden willen tuchtzaak

Intussen zijn er wel gesprekken geweest tussen het Radboudumc en de oncoloog, maar die hebben nog niets opgeleverd. Met het kort geding, woensdag in Arnhem, hoopt de arts haar baan weer snel terug te krijgen.

De advocaat van de oncoloog en het ziekenhuis willen niet op de zaak ingaan. Enkele nabestaanden van overleden patiënten vinden het 'ongelofelijk dat de arts weer aan het werk wil'. Zij willen dat er een tuchtzaak tegen haar komt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.