De kankerspecialist van het Radboudumc Nijmegen die vorige zomer op non-actief werd gesteld door het niet geven van de juiste zorg, heeft bij de behandeling van 45 patiënten ernstige fouten gemaakt. Zo blijkt nu.

In drie gevallen is er volgens het ziekenhuis sprake geweest van een mogelijke calamiteit, waardoor de patiënt ernstige schade heeft opgelopen of zelfs is overleden. Deze drie gevallen worden nog nader onderzocht.

Bij 83 kon zorg beter

Eind vorig jaar meldde EenVandaag dat het Radboudumc de kankerspecialist in de zomer van 2019 op non-actief had gezet omdat ze geen goede zorg leverde. Er waren klachten gekomen van patiënten en collega-specialisten over haar functioneren. Volgens het Radboudumc was er sprake van disfunctioneren, zowel medisch-inhoudelijk, professioneel als communicatief. 288 dossiers van patiënten werden daarop onderzocht door een extern deskundige. Het betrof de periode mei 2017 tot en met augustus 2019.

Uit dat dossieronderzoek blijkt verder dat bij 83 patiënten de zorg beter kon. En dat er in 160 gevallen goede zorg is geleverd.

Onbevoegd

De kankerarts heeft ook een tijdlang onbevoegd haar vak uitgeoefend. Van mei 2017 tot begin februari 2018 stond ze niets als internist geregistreerd in het BIG-register.

Ook stond ze enkele maanden niet geregistreerd als arts en heeft ze nooit geregistreerd gestaan als internist oncoloog.

Hoger beroep moet nog komen

Het Radboudumc wilde de arts in december 2019 ontslaan, maar daar stak de kantonrechter een stokje voor. Die vond dat er gewacht moest worden op het resultaat van het onderzoek naar haar functioneren.

Het ziekenhuis stelde hoger beroep in tegen die uitspraak. Dat dient 1 juli bij het Gerechtshof in Arnhem. De kankerspecialist werkte zeven jaar in het Nijmeegse ziekenhuis.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.