Het Radboudumc mag de oncoloog die volgens het ziekenhuis geen goede zorg leverde en op non-actief was gezet niet ontslaan. Dat oordeelt het Gerechtshof in Arnhem vandaag. Volgens het Gerechtshof is niet gebleken dat er sprake was van medische missers.

De arts van de afdeling medische oncologie van het Radboudumc was augustus vorig jaar op non actief gezet. Volgens het ziekenhuis omdat ze slechte zorg leverde. Er waren klachten binnengekomen van zowel patienten als artsen. Gesprekken om tot betere zorg te komen leverden volgens het ziekenhuis niets op. Een interne commissie deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat er sprake was van disfunctioneren. Medisch inhoudelijk, communicatief en professioneel. En het ziekenhuis begon een ontslagprocedure bij de kantonrechter.

Gerechtshof: geen medische missers

Het ziekenhuis verloor die zaak, omdat het onderzoek naar het functioneren van de arts onvoldoende was afgerond. Het Radboudumc ging in hoger beroep tegen deze uitspraak en spitte bijna 300 dossiers door van patiënten van de betreffende arts.

Daaruit bleek dat bij ruim 40 patiënten sprake was ernstige fouten. Het zou onder meer gaan om verkeerde doses chemotherapie en foute en gemiste diagnoses. In één geval was sprake van 'een mogelijke calamiteit'. Dit is doorgegeven aan de Inspectie Volksgezondheid. Maar volgens het Gerechtshof is niet gebleken dat er sprake was van medische missers. Ontslag wegens ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de arts is dan ook niet mogelijk, vindt het Hof.

Geen disfunctioneren

Volgens het Gerechtshof kan de arts ook niet ontslagen worden wegens disfunctioneren. De vrouw werkte ruim 7 jaar op de afdeling medische oncologie en was gespecialiseerd in borst- en darmkanker. In al die jaren had ze nooit kritiek op haar functioneren gekregen, zegt het Hof. Pas begin 2019 werden met haar enkele verbeterpunten werden besproken.

"Vervolgens is Radboudumc na één klacht van een huisarts in april 2019 in de hoogste versnelling gegaan om bewijzen te verzamelen die het vermoeden over onvoldoende kwaliteit van verleende patiëntenzorg door de arts zouden onderbouwen", zegt de rechter. Daarbij heeft het ziekenhuis de arts geen gelegenheid gegeven haar functioneren te verbeteren en dat rekent het Hof het Radboudumc zwaar aan.

Lees ook

Onbevoegd handelen

De oncoloog heeft een tijdlang onbevoegd haar vak heeft uitgeoefend. Van eind mei 2017 tot begin februari 2018 stond ze niet als internist geregistreerd in het BIG-register. Ook stond ze enkele maanden niet geregistreerd als arts en ze heeft nooit geregistreerd gestaan als internist oncoloog.

Maar volgens het Gerechtshof was dat bij het Radboudumc al in 2017 bekend. Omdat het ziekenhuis daar toen geen actie op heeft ondernomen kan dat nu geen reden zijn voor ontslag.

Radboudumc: Teleurgesteld

Het Radboudumc is teleurgesteld over de uitspraak van het Gerechtshof. Een woordvoerder zegt dat het ziekenhuis de uitspraak zorgvuldig wil bestuderen om te weten te komen wat de precieze overwegingen van de rechter zijn geweest. Daarna wordt gekeken naar vervolgstappen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.