Een half jaar na de crash van vlucht MH17 is een herhaling van een dergelijke ramp nog steeds niet uit te sluiten. Volgens luchtvaartexperts is er weinig verbeterd aan de uitwisseling van informatie tussen geheime diensten en luchtvaartmaatschappijen over onveilige routes. 

Hierdoor weten piloten niet of ze een veilige route vliegen of niet.

Onveilig in luchtruim

Al voordat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergehaald, was duidelijk dat het niet veilig was in het Oekraïense luchtruim. Zo zou er een Oekraïens vrachtvliegtuig zijn neergehaald en zou al bekend zijn geweest dat rebellen over raketten beschikten. Toch vlogen verschillende maatschappijen gewoon over het gebied heen. 

In EenVandaag spreken we met luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft) en met emeritus hoogleraar luchtvaart Hugo Roos.

update
clock 06-01-2015 15:54

Onderzoek naar kennis AIVD over situatie Oost-Oekraïne

Er komt een onderzoek naar wat de AIVD en de MIVD wisten over de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne, voor de fatale vlucht MH17. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD)gaat het onderzoek uitvoeren.

Het onderzoek is in november al door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid(OVV) aangevraagd bij ministers Hennis(Defensie) en Plasterk(Binnenlandse Zaken). Momenteel is er veel ophef over de vraag of het veilig genoeg was om daar te vliegen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.