D66-voorman Alexander Pechtold is niet tevreden met de antwoorden op Kamervragen van zijn partij en het CDA over wat het kabinet wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne deze zomer.

Volgens Pechtold had het kabinet informatie die het vlak voor de ramp met vlucht MH17 kreeg moeten delen: ‘Feit is dat andere luchtvaartmaatschappijen het gebied meden. Feit is dat het kabinet wist dat er vliegtuigen en helikopters neergeschoten waren. Dat had op z’n minst gedeeld moeten worden met luchtvaartmaatschappijen’, zei hij in een interview met Radio EenVandaag.

Brief Kamer

Het kabinet gaf in een gisteren tegen middernacht verstuurde brief toe dat ministeries drie dagen voor de ramp met de MH17 wisten dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was. Een Nederlandse diplomaat had informatie gekregen over het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig boven het oosten van het land. Hij had die doorgespeeld aan Den Haag.

De ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Jeanine Hennis (Defensie) leggen in hun antwoorden op de Kamervragen niet uit waarom de luchtvaartmaatschappijen niet op de hoogte werden gebracht van de informatie.

Opstelten zei vandaag dat er geen nieuwe informatie was waarover het kabinet de luchtvaartmaatschappijen had moeten informeren. De minister wees er voor aanvang van de wekelijkse ministerraad op dat de autoriteiten van Oekraïne het luchtruim hadden vrijgegeven. Er waren wel luchtvaartmaatschappijen die niet over het gebied vlogen, maar die hadden eerder besloten uit te wijken in verband met de onduidelijke situatie in de Krim, staat in de kabinetsbrief.

Volgens premier Rutte veranderde de informatie niets aan de feiten en had de regering van Oekraïne het luchtruim boven 10 kilometer vrijgegeven.

Informatieplicht

Pechtold vindt dat hetkabinet maar moeizaam naar buiten brengt wat het precies wist: ‘Ik begin me in toenemende mate te storen aan hoe kabinet met zijn informatieplicht omgaat. Keer op keer zijn vragen niet beantwoord.’ Volgens de D66-voorman zijn er meer dan 65 vragen gesteld over wat het kabinet wist over de veiligheidssituatie. Pechtold: 'Rutte heeft gezegd dat de onderste steen boven moet. Dan kan het niet zo zijn dat het vingertje alleen naar de Russen wijst.' 

Luister het interview hierboven terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.