Ilvy Njiokiktjien fotografeerde Nederlandse kinderen en kinderen van asielzoekers en vroeg hun naar hun hobby’s, sport en dromen. En wat blijkt? “Er zijn nauwelijks verschillen tussen Nederlandse pubers en hun gevluchte leeftijdsgenoten”, zegt ze in Radio EenVandaag.

"De Nederlandse kinderen waren wel een stuk ijdeler”. Ilvy (in 2013 verkozen tot Fotograaf des Vaderlands) probeert in haar werk altijd de hoopvolle kant te laten zien. Dat valt niet altijd mee. Zoals tijdens de reportage die ze eerder maakte in Zuid-Soedan over de hongersnood. “Toen ik die dramatische beelden zag, schoot wel door m’n hoofd: in wat voor een zieke wereld leven wij?" 

De foto’s van de kinderen zijn vandaag gepubliceerd op de Dag van de Vluchteling. Hieronder alvast twee voorbeelden.

Puck van den Brink. 11 jaar. Woont in Utrecht.

Ik zit nu nog in groep acht maar na de zomer ga ik naar de middelbare school. Met drie goede vrienden, dus dat is heel gezellig.

Ik turn nu al zes jaar. Mijn specialiteit is sprong maar de vloer vind ik ook leuk. Ik ga naar de vierde divisie, dat is best goed maar als ik eerlijk ben vind ik veel anderen in mijn groep beter. Op mijn nieuwe school hebben ze zelfs een springgroep, daar wil ik natuurlijk bij!

Ik heb leuke vrienden maar na de vakantie zitten we niet meer bij elkaar op school. Dat is eigenlijk ook wel goed, dan leer je weer nieuwe mensen kennen.

Later wil ik een eigen sportschool openen. Sport is leuk en gezond en het past heel goed bij mij.

Cecilia Isata Kotoma. 11 jaar.  Gevlucht uit Sierra Leone. Woont in AZC in Zeist.

Ik woon nu al twee jaar in Nederland en ja, ik spreek de taal al best goed.  Dat komt vast omdat ik veel lees. Ik ga graag naar de bibliotheek om boeken te lenen. “Drakenvuur” van Geronimo Stilton vond ik heel leuk. Ik houd van spannende verhalen maar ik lees ook in de bijbel want ik ben Christelijk.

Mijn grote hobby is turnen. Iedere woensdag heb ik een uur les. Ik zou graag dokter willen worden. Dan kan ik andere mensen helpen.  Alle mensen! Ik word weleens gepest omdat ik asielzoeker ben en dat snap ik niet. Ik heb een hart jij hebt een hart, ik ga dood jij gaat dood. We zijn allemaal hetzelfde, we zijn allemaal mensen.