Gerald Knaus, de bedenker van de vluchtelingendeal met Turkije, is erg teleurgesteld in het mislukken van de Nederlandse kabinetsformatie. Juist nu zijn grote hervormingen nodig om de migratiestroom in te dammen en nieuwe afspraken te maken met landen van herkomst, zoals Nigeria. “Nederland heeft het meest efficiënte asielsysteem van Europa en dat moet zo snel mogelijk in heel de EU ingevoerd worden.”

Gerald Knaus bedacht eerder de migratiedeal met Turkije. Die heeft ervoor gezorgd dat de vluchtelingenstroom uit Syrië via Turkije vrijwel is opgedroogd, maar nog steeds komen vele duizenden mensen per maand vanaf Noord-Afrika Europa binnen. Daarom moet Europa snel aanspraken maken met landen van herkomst zoals Nigeria, Senegal en Gambia.

Zo wijst Knaus onder andere naar de grote groep Nigerianen die afgelopen jaren Europa zijn binnengekomen. “Zo worden vrouwen uit Zuid-Nigeria worden op vreselijke wijze uit Nigeria gesmokkeld.” De grootste groep vluchtelingen die naar Europa komt, komt uit Nigera. Van de totale groep 180.000 vluchtelingen was dat vorig jaar 12%, 120 daarvan zijn teruggestuurd naar land van herkomst. Terwijl slechts 3% een vluchtelingenstatus kreegt.

Nigeriadeal

Volgens Knaus moet Europa snel afspraken maken met landen als Nigeria over het terugnemen van economische vluchtelingen. “We moeten een deal bieden die Nigeria kan overhalen om mensen terug te nemen.” In zo’n moet deal moet het direct terugnemen van kansarme migranten staan en het wel aannemen voor mensen die wel politiek vluchteling zijn. Daarnaast moet Europa ook voorzien in legale mogelijkheden voor Nigerianen om Europa te werken.

Zo’n deal sloot de Verenigde Staten toen de vluchtelingencrisis vanuit Cuba op gang kwam. “De VS konden net als Europa geen muur bouwen op zee tegen vluchtende Cubanen. De VS bood Cuba onder andere 20.000 legale banen voor migranten per jaar als tegenprestatie voor het terugnemen van bootvluchtelingen.

Nederlands systeem

Knaus noemt het Nederlandse systeem als positief voorbeeld voor Europa. “Nederland heeft een van de beste systemen voor asiel. Een snelle beoordeling van asielaanvragen is belangrijk. In Nederland weet je binnen zes weken wie wel of niet mag blijven, dat is enorm belangrijk in Europa.” 

Hierom baalt Knaus ook van het stuklopen van de Nederlandse formatie, dit kost Europa veel tijd in het oplossen van de vluchtelingencrisis, want de urgentie is groot. “We moeten een deel van Amsterdam naar Italië brengen om snel te kunnen handelen en ik hoop dat Nederlandse, Zweedse en Duitse beambten in heel Europa aanvragen kunnen beoordelen.” 

Herkomst vluchtelingen 2017:

Bron: http://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean

Gerald Knaus

Gerald Knaus is oprichter van de denktank European Stability Initiative (ESI) en de architect van de EU-Turkije-deal die in maart 2016 de vluchtelingenstroom naar Griekenland deed opdrogen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.