Deze week vergaderen de parlementsleden van Curacao, Aruba en Sint Maarten met die van Nederland. Ditmaal staat de onrust in Venezuela hoog op de agenda. Eén van de eilanden, Curacao, zegt al vele tientallen vluchtelingen te hebben opgevangen en waarschijnlijk zijn er nog veel meer vluchtelingen ongezien op het eiland aangekomen. De parlementariërs van de eilanden die vlak voor de kust van Venezuela liggen willen hulp, want ze hebben de kennis, expertise en mankracht niet om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. 

Buurland Venezuela wordt al maandenlang geplaagd door sociale onrust. Oppositieleden protesteren al maandenlang tegen president Maduro en betichten hem ervan meer verantwoordelijkheden naar zich toe te trekken. Het leidt tot heftige confrontaties tussen ordetroepen en demonstranten. Door de aanhoudende economische malaise in het land door de ingestorte olieprijzen en daardoor gebrek aan voedsel en medicijnen kiezen naar schatting duizenden Venozolanen het hazenpad. Ze trekken vooral naar landen om hen heen, maar een klein deel waagt een boottocht naar de eilanden.

Vluchtelingen naar Nederland

Op Curacao zegt de regering slechts 250 vluchtelingen aan te kunnen. In het overleg van de parlementsleden in Den Haag wordt daarom geopperd om als het verder uit de hand loopt vluchtelingen naar Nederland te sturen. Vice voorzitter van het parlement op Curacao Giselle Mc William vindt dat Nederland ook verantwoordelijkheid draagt omdat de eilanden deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.

In EenVandaag een reportage over de zorgen van parlementsleden van onder meer Curacao en Aruba over de onrust in Venezuela en de effecten ervan op hun eilanden.