Nieuwe zwembaden en bestaande zwembaden die verbouwd worden, moeten worden uitgerust met een detectiesysteem voor drenkelingen. Daarvoor pleit Andre de Jeu, voorzitter van Vereniging Sport en Gemeenten bij EenVandaag Radio.

“De kosten mogen geen excuus zijn om zo’n systeem niet te installeren. Er mag geen prijskaartje aan een mensenleven hangen,” zegt De Jeu. Jan Rijpstra, voorzitter van de Reddingsbrigade Nederland, en tevens burgemeester van de kustplaats Noordwijk, onderschrijft de oproep voor extra veiligheidsmaatregelen. 

Badmeesters veroordeeld voor dood Salam

De Jeu reageert bij EenVandaag Radio op de veroordeling van drie badmeesters voor de dood van de Syrische scholiere Salam. Het 9-jarige meisje verdronk twee jaar geleden in het zwembad van Rhenen waar ze zwemles kreeg in het kader van schoolzwemmen. De badmeesters zijn veroordeeld wegens dood door schuld aan de verdrinkingsdood van het meisje. Ze kregen elk 60 uur taakstraf.

Salam was, samen met nog een jongetje, de enige van de groep van veertig kinderen die niet kon zwemmen; zij kregen apart les in het ondiepe bad. Met haar familie was ze gevlucht uit Syrië en ze was pas net in Nederland. Het was haar vierde zwemles en ze sprak geen Nederlands. Na de zwemles mochten de kinderen vrij zwemmen. Bij het baantjes zwemmen erna zag een badgast haar op de bodem liggen van het diepe bad.

De rechtbank gaat er vanuit gegaan dat Salam is omgekomen bij het vrijzwemmen en dat het voorkomen had kunnen worden. De twee schoolleerkrachten zijn vrijgesproken.

De uitspraak is aangekomen als een mokerslag. Niet alleen bij de badmeesters, maar bij de hele zwembadbranche. “Er is een nieuwe werkelijkheid ontstaan door deze uitspraak,” zegt Andre de Jeu.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.