Reclameposters van SuitSupply maken veel los. Op de posters zijn mannen te zien in intieme posities; op één versie zijn twee mannen innig aan het zoenen. De nieuwe campagne van het merk is verspreid door bushokjes in het hele land. Maar: de 'homoposters' worden niet overal goed ontvangen. Op verschillende plaatsen zijn ze beklad of afgeplakt.

De aankondiging van de campagne kostte SuitSupply al veel volgers op Instagram. Nu laten mensen op meerdere plekken duidelijk merken wat ze van de foto's vinden.

Er zijn foto's online verschenen uit Vlaardingen en Groningen, maar SuitSupply weet te melden dat door het hele land mensen hun ongenoegen uiten over de posters. Daarbij blijft het niet alleen bij bekladden of afplakken. Meerdere bushokjes en zuilen zouden zijn beschadigd, en posters vernield en weggehaald.

'Problemen los je niet op door ze af te plakken'

Veel gedeeld wordt een Facebookpost, later geplaatst als column bij Expreszo, van Frans Blokhuis. Hij vraagt daarin aandacht voor het afplakken van deze posters, en wat dit zegt over de mensen die dat doen:

"Door zo’n poster af te plakken geef je een signaal. Dat jouw walging terecht is, en dat die zoen het probleem is. Daar gaat het mis", schrijft Blokhuis. Ook noemt hij cijfers uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau: een derde van Nederland vindt het 'aanstootgevend' als mannen elkaar publiekelijk een zoen geven. Het COC laat, los daarvan, weten dat anti-homogeweld de laatste tijd toeneemt, terwijl steeds meer zaken niet door het Openbaar Ministerie worden behandeld. De discussie rond acceptatie van homoseksualiteit lijkt door deze incidenten actueler geworden.

Ondanks alles is Frans Blokhuis strijdbaar. "Problemen los je niet op door ze af te plakken, weg te stoppen of te doen alsof ze er niet zijn", schrijft hij. "News flash: wij queer mensen zoenen elkaar, we hebben seks, we strelen elkaar, we zijn intiem met elkaar. [...] Als je dat wil 'oplossen' door hardop je walging te uiten of er tape overheen te plakken, dan zul je je leven lang achter de feiten aanhollen. Dan ga je nog heel veel tape nodig hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.