Op de posters staan twee mensen te zoenen. Op een van de posters uit de serie gaat het om een moslima met een joodse jongeman. Rotterdamse kijkers hebben de posters misschien al wel zien hangen. Ze maken deel uit van een campagne die moet laten zien dat niemand zich moet laten remmen in liefdes- of partnerkeuzes.

Wethouder Ronald Schnijder van Leefbaar Rotterdam hing ze vandeweek zelf op voor de camera’s van RTV Rijnmond. En hij legt uit waarom hij dat doet.

Hij vindt dus dat iedereen zijn of haar geliefde vrij moet kunnen kiezen. Dat is een hele mooie gedachte. Maar dat is wel heel Westers gedacht, in sommige culturen ligt dat ingewikkelder. Er is dan ook veel kritiek op de posters. Massih Hutak vindt het bijvoorbeeld jammer dat er alleen stil lijkt te worden gestaan bij jonge moslimvrouwen.

Kan het misschien zijn dat het probleem bij jonge moslima’s groter is dan bij jongens of meisjes met een andere achtergrond? Echte cijfers zijn er niet, behalve dan van 1 uiterste van niet zelfgekozen liefdes; namelijk de gedwongen huwelijken. Zo’n gedwongen huwelijk kwam in ons land in 2011 en 2012 volgens een onderzoek door het Ministerie van Sociale Zaken tussen de 450 en 1690 keer voor.

Ook hier dus niet echt duidelijke cijfers, omdat dit natuurlijk meestal achter gesloten deuren plaatsvindt. Het is wel duidelijk dat het hier vaak om mensen met een moslimachtergrond gaat.

Maar het gebeurt natuurlijk ook weleens dat een Nederlandse vader het niet accepteert wanneer zijn dochter bijvoorbeeld met een jonge Marokkaan thuiskomt. Waarom zoomt de campagne daar niet op in?

Omdat de gevolgen daarvan vaak veel minder heftig zijn dan dat ze voor een jonge moslimvrouw kunnen zijn, zegt Shirin Musa. Zij is 1 van de initiatiefnemers van de postercampagne. ‘Meisjes uit Urk worden niet in Soedan, Afghanistan, Somalie of Pakistan uitgehuwelijkt, achtergelaten of om het leven gebracht’.

De campagne is gelanceerd